2015. február 11., szerda

Téli vitaminoklila-kaposzta
Lila káposzta


A lila káposzta vagy vörös káposzta lilás színét az „antocián” adja. Változatos étel féleségek készíthetők belőle, egészségre gyakorolt jótékony hatása pedig erőteljesebb, amint azt sokan gondolnák
A lila káposzta akár 6–8-szor is több C vitamint tartalmaz, mint a fehér káposzta.

   Az Amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat vizsgálatából kiderült, hogy a lila káposztában 36 különböző antocianin található, melyek táplálkozás kutatók szerint védelmet nyújtanak a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben. Emellett hozzájárulnak a jobb agy működéshez és a szív egészségét is védik. A kutatás során kiderült, hogy dupla olyan antioxidáns hatással védi a szervezetet, mint a C-vitamin.
   
     A különböző csírákhoz hasonlóan, a lila káposzta csíra a szervezet számára valóságos vitamin bombaként szolgál.


Jótékony hatásai:

  •   segít kiüríteni az ízületekben felhalmozódott méreganyagokat,
  •   gyulladás csökkentő hatású
  •  serkenti a máj működést
  • a benne található enzimek meggátolják a rákos sejtek szaporodását
  • zöld hályog esetében javítja a látást
  • rendkívül magas vas tartalommal rendelkezik
  • a bőr egészséges állapotát őrző U-vitamint tartalmaz
  • vér alvadáshoz szükséges K-vitamin is megtalálható benne
  • csökkenti a magas triglicerid-, és koleszterin szintet is.

Fogyasztása:

Nyersen fogyasztva, igazi gyógyszer az emésztés számára.

   Azok, akik gyomor problémákkal küzdenek, fogyasszanak minél több vörös káposztát, mivel segíti a bél működést, és tisztítja a beleket. A fogyókúrázóknak is ajánlott, fogyasztása hamar teltség érzetet okoz, és nagyon nagy a tápértéke. A vörös káposzta csírája  nagyon jó méregtelenítő, gyógyítja a gyomor fekélyt, tisztítja a vért, javítja a látást, javítja a vér keringést, serkenti a máj működést, csökkenti a koleszterin-szintet. Továbbá gyulladás csökkentő és megakadályozza egy daganat növekedését.
 
A friss zöldség ugyanakkor az izmok egészségéért és az idegrendszer karban tartásáért is felelős.
Összetevőinek köszönhetően, serkenti a központi idegrendszer sejtjeinek működését, a fitohormonokat, amelyek felgyorsítják a szervezet regenerálódási folyamatait, és küzd a fáradtság ellen is. 
Ajánlott: három hétig tartó káposzta kúrát tartasz úgy, hogy naponta, ebédkor és vacsoránál egy tányér (125 gramm) nyers káposzta salátát eszel. Ezáltal nemcsak a fenti jótékony hatásoknak örülhetsz, hanem segít a depressziós hangulat, a letörtség eloszlatásában is.
 
 
Forrás:tudnodkell.info Megjegyzés küldése