2015. március 7., szombat

A tavaszi fáradtság ellen

Mit tehetünk a tavaszi fáradság ellen?

vitamin.jpg
      
            A tavaszi fáradtságként közismert tél végi vitaminhiány nemcsak megelőzhető, hanem le is gyűrhető tudatos táplálkozással. A dietetikusok többek között zöldséget, gyümölcsöt és sok folyadékot ajánlanak a télen elfogyott vitaminok pótlására.
     
 A szervezet működéséhez nemcsak a megfelelő tápanyagok bevitele, de az ún. mikronutriensek is elengedhetetlenek.
               Mikronutriensek alatt a különböző vitaminokat, ásványi anyagokat értjük, amelyeket testünk általában nem tud magától előállítani (kivétel ez alól a D- és a K-vitamin).
           Ahhoz, hogy a szervezet egészséges maradjon, elengedhetetlen a megfelelő vitaminbevitel, éppen ezért nagyon fontos, hogy mit eszünk.

      A tavaszi fáradtság elsősorban annak köszönhető, hogy az ember télen általában másképpen étkezik, mint az év többi részében, és ennek következtében bizonyos vitaminokból hiány léphet fel a szervezetében.

Napfény nélkül nem megy!

      D-vitaminból tanácsosabb többet fogyasztani az eddig megszokottnál, főleg télen, mert a D-vitamin hiánya az immunrendszer legyengülését eredményezi.
   
              A D-vitamin elsődleges forrása a napfény -  annak UV-B spektruma -, amelyből télen alig jut az emberi szervezetnek, ezért érdemes májból, tojásból, tengeri halakból, tőkehalmájból fedezni a szükségletet. Azonban még a legkiegyensúlyozottabb táplálkozás mellett is nehéz a D-vitamint megfelelő mennyiségben bevinni. Ilyenkor jöhet szóba a vitaminkészítmény formában történő fogyasztás.

Ne feledkezzünk meg a napi zöldség- és gyümölcsbevitelről

     
     A vízben oldódó vitaminok hiánya már komolyabb probléma lehet tél végén, főleg, mivel a tavasszal és nyáron könnyen hozzáférhető vitaminforrások, mint az idényzöldség és -gyümölcs, februrárra-márciusra elfogy (még a télire félretett készletek is), és hiába kapható a piacon minden, az üvegházas paradicsom és paprika, illetve más hasonló zöldségek semmilyen szempontból sem az igaziak.
   A vízben oldódó C-vitamin hiánya okozza általában azokat a tüneteket, amelyeket tavaszi fáradtságként ismerünk: levertség, kedvetlenség. A másik vízben oldódó vitamin a B-komplex.
       Ebből nem nagyon szokott hiány lenni, ugyanis hússal, gabonával, olajos magvakkal, tojással fogyasztunk eleget.
        Nagyon fontos hangsúlyozni - bármennyire is elcsépeltnek, vagy lejáratottnak tűnik - hogy a változatos étrend és a kiegyensúlyozott táplálkozás a legfontosabb, nem szabad nyersanyagcsoportokat kiiktatni.

             Ha több C-vitamint szeretnénk fogyasztani, együnk kicsit több zöldséget, gyümölcsöt, de arra figyeljünk, hogy főként olyanokat, aminek szezonja van.
 Nagyon jó választás ilyenkor az alma, a citrusfélék (narancs, grapefruit, citrom), a zöldségek közül pedig a káposzta, hagyma és retek. Ma már itthon is könnyen hozzáférhető a déligyümölcs - kevesen tudják például, hogy két kiwi is fedezi a napi C-vitamin-szükségletet.
         Köztudott, hogy a savanyú káposzta nagyon jó C-vitamin-forrás, de érdemes vele vigyázni: egyetlen problémát magas sótartalma okozhat, amit nagyon ki sem lehet mosni, mert azzal az értékes anyagokat is kiöblítjük.
          Éppen ezért keressünk kevésbé sós, gyengébb változatot. Vagy savanyítsunk otthon káposztát, ami ezerszer finomabb lesz, mint bármelyik, piacon kapható.

 

Folyadékpótlás


      Sokan nem tudják, de a bágyadtság oka nemcsak a vitaminhiány lehet, de a nem megfelelő folyadékbevitel elhanyagolása is. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet vagy teát igyunk - ha zöld teát fogyasztunk, akkor több legyet ütünk egy csapásra, ugyanis a zöld tea flavonoidtartalma igen magas, aminek szintén egészségmegóvó hatása van.

  Forrás: flavonline.blog.hu


Tetszett a cikk? Gyere vissza máskor is.
Print Friendly and PDF

Megjegyzés küldése