2015. március 3., kedd

Puffadás-Gyomorégés

Puffadás, gyomorégés

NEM gyógyítani kell! MEGELŐZNI!


Veled is előfordul, hogy étkezések után ég a gyomrod? Felpuffadsz?
Néhány tipp, hogyan előzd meg a gyomorégést, puffadást.


Mi okozhat puffadást?


Alaposan rágjuk meg az ételt!
Kis falatokat vegyünk egyszerre, alaposan 25-30-szor rágjuk meg az ételt.
Az alapos rágáskor az étel elegyedik a nyállal, ez megkönnyíti a gyomor további munkáját.
A meg nem rágott, nagy darabokban lenyelt étel komoly munkát ad a gyomornak, ez okozhat puffadást.

  • Egy étkezésen belül ne együnk zöldséget, és gyümölcsöt!


 A zöldség és a gyümölcs más-más kémhatású, a gyomorban megerjesztik egymást.

  • Tej, tojás, cukor együttes alkalmazása!


Ezekből az összetevőkből bármelyik kettőt egyszerre használjuk egy étel készítésekor, már erjedés jön létre.


  • Főzzük meg alaposan a gabonaféléket!


      Ha nem főzzük meg alaposan a gabonaféléket és a pillangós virágzatú növényeket (bab, zöldbab, szójabab, lencse, borsó, sár­gaborsó). A gabonáknál a bonyolult felépítésű keményítőlánc igényli a hőkezelést az emészthetőség érdekében, a hüvelyesek­nél pedig a fehérjebontást gátló enzim, a tripszin inhibitor miatt szükséges az áztatás és ezt követően a főzés.

  • Étkezés közben NE igyunk!


      Ha étkezés közben iszunk (bármilyen folyadékot) nem rágjuk meg kellően az ételt, a nagyobb darabok is könnyedén lecsúsznak, nehezíti a gyomor munkáját.
   
       Ekkor ugyanis felhígítjuk a gyomor­savat, vele együtt a félig megemésztett táplálékot. Ilyenkor an­nak érdekében, hogy a gyomor megkönnyítse a maga feladatát, először a folyadékot fogja felszívni.
 Ez alatt az emésztésnek in­dult táplálék, várakozásra kényszerül, és a 39-40 C fokos belső környezetben erjedésnek indul.

  •  Túl gyakori evés!



    Ha az étkezéstől számított másfél órán belül bármit eszünk vagy iszunk, úgyszintén létrejöhet az erjedés majd puffadás.
   Másfél órára van szükség ahhoz, hogy a gyomor kiürüljön.

                A legjobb azonban, ha legalább 5-6 óra telik el két étkezés kö­zött.
Ha gyakrabban eszünk, lehet, hogy a gyomrunk már kiürült, viszont nem biztos, hogy a gyomrot követő bélszakasz is üres, és ez által nem képes az újonnan érkező táplálék fogadására.
                Ha a bélszakaszban még ott találhatóak az előző étkezés lebon­tási termékei (ez csak akkor fordulhat elő. ha túl gyakoriak az ét­kezések, illetve, ha a finomított ételek összetapadva elzárják az utat), a gyomor hiába végezte el a feladatát, a táplálék nem tud továbbmozdulni a patkóbélben lévő „torlódás" miatt.



 Mi okozhat gyomorégést?


       Vannak olyan fűszerek amik, ha hajlamosak vagyunk rá, gyomor irritációt, gyomorégést okozhat.
Ilyenek: feketebors, fehérbors, chili, erős paprika, curry, gyömbér, szegfűbors, szegfűszeg, fahéj,
Ecetes ételek: mustár, ecetes torma, majonéz.

  
 Gyomorégést okozhat,ha  olajban dinszteljük meg a hagymát.
Az olajjal bevont hagymát a gyomor csak nagy küzdelmek árán tudja szétbontani.
 (Az olaj magas hőfokra hevítése eleve rákkeltő.)erről ésőbb, többet.


  Mikor és mit igyunk?

 Étkezések előtt fél órával fogyasszunk el 1-2 pohár vizet!

  Miért?

   Csökkenti a kínzó éhség érzetet. A szánkban megindul a nyáltermelés, a gyomor felkészül az érkező táplálék fogadására.

Étkezés közben és utána közvetlenül NE igyunk a fenebbt leírtak miatt!

1-2 óra után bőségesen ihatunk, sőt, igyunk is.
Elfogadott tény, hogy naponta 2-3 liter folyadékra van szükségünk, bár az is igaz, hogy
Van orvosi vélemény ami testsúly kilogrammonként 40ml víz fogyasztását javasolja.

 Jó tudni:  

     Minden olyan folyadék, amelyben szénhidrát és rost található, a szervezet szempontjából már nem víznek, hanem feldolgozandó tápanyagnak minősül, hiszen megindítja az emésztést.

  Szokjunk le a cukros üdítők­ről, gyümölcslevekről, és szomjunkat lehetőleg tisztított csapvízzel vagy ásványvízzel oltsuk!





Hasznos volt az információ?

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal, lehet, hogy őket is érdekli.

Fontos a véleményed, kérlek, írd meg.






Print Friendly and PDF

Megjegyzés küldése