2015. április 13., hétfő

Reggeliző krémek-2

Mogyorós csicseri pástétom

Hozzávalók:

  • 1 púpozott csésze főtt csicseriborsó
  • 1/3 csésze víz a csicseriborsó 2. főző levéből
  • 4 csepp, frissen facsart citromlé
  • 1/3 csésze natúr mogyorókrém
  • 1,5 evő kanál paradicsompüré
  • 3/4 teáskanál sörélesztőpehely
  • 1 csipet hagymapor, vagy 1 teáskanál apróra vágott hagyma
          --------
  • 2/3 csésze finomra aprított olívabogyó
  • Ízlés szerint adalékmentes só

Elkészítés:

       Főzzük meg a csicseriborsót a Csicseriborsó pástétomnál leírt módon, majd turmixoljuk el a főzőlé egy részével.
 Adjuk hozzá az olívabogyó kivételével az összes hozzávalót, és turmixoljuk tovább, amíg krémessé nem válik.

Keverjük hozzá fakanállal a finomra aprított olíva bogyót.

Vitamin- és tápanyag tartalma: 

          Ez az étel nagyon jól alkalmazható a vérszegénységben szenvedő betegek étrendjében, hiszen a csicseriborsó a folsav- és vastartalma, a sörélesztő pehely a B12-tartalma miatt ajánlott.

 A  mogyoró gazdag niacin tartalma miatt jól karbantartja az ideg­rendszert, lecitin tartalma élénkíti az agy működést, Bő-vitaminja pedig kedvezően befolyásolja a sejtek együttműködését. 
       Kisebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint és gyulladás csökkentő fitoszterolt is. 
     A receptben szereplő sörélesztő pehely íze nem azonos a sörélesztő poréval, így egyik a másikat nem válthatja ki. 
    A vegán konyha magas B-komplex vitamin tartalma miatt is (B12-vitamint is tartalmaz!) és a sajtra emlékeztető íze miatt is előszeretettel használja a sörélesztő pelyhet.

 A B12 pótlására elég napi 1-2 teáskanálnyit elfogyasztani, valamilyen főzést nem igénylő ételbe,
  pl. pástétomba vagy salátaöntetbe keverve.

Tipp:

Turmixgép helyett jó választás  késes aprítógép. 
Könnyebb vele dolgozni, sűrűbb krém készíthatő vele.

Tetszett a cikk? Gyere vissza máskor is!



Print Friendly and PDF

Megjegyzés küldése