2015. április 14., kedd

Reggeli ötletek


A "reggeli ötletek" önállóan is megállja a helyét, de szerves része a Heti mintaétrendnek.ITT

Köles puding

Hozzávalók:

  • 3,5 dl 100%-os ananász lé
  • 12,5 dkg főtt köles
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 teáskanál őrölt vanília (5-10 cm-es vanília rúd)
  • 3 evő kanál méz
  • 1/2 csésze mogyoró vagy kókusz

Elkészítés:

Öntsük a kelyhes turmixba az ananász lé felét, majd a szárazanyagokat.
Turmixoljuk krémesre, és annyi ananászlét turmixoljunk még hozzá, hogy a gép könnyen működjön, de ne legyen túl híg az így elkészített puding.

Egészségügyi hatása:

A köles az egyetlen lúgosító hatású gabona! Kevés keményítőt tartalmaz, könnyen emészthető és nem idéz elő gázképződést. Magas a fűtő értéke. Vese- és hólyag gyulladás, valamint a lép megbetege­dése esetén is alkalmazható. Fogyaszthatják a széna náthával küzdő betegek, valamint a liszt érzékenyek is.

                           ----------------------------------------------------------


Kukorica torta                                                Gluténmentes!

Hozzávalók:

  • 25 dkg kukorica dara
  • Kb. 1 liter víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 csészényi méz
  • Feldarabolt gyümölcsök (ananász, alma, meggy)
  • Datolya vaj (lásd Növényi tejek készítése fejezetben),
  • Esetleg lekvár
Elkészítés:

         A legkönnyebben úgy készíthetünk csomó mentesen kukorica­dara-kását, hogyha egy mércés edényben lemérjük a kukorica­dara térfogatát, amit 1 egységnek tekintünk.
    Ennek alapján te­gyünk fel két egység térfogatú vizet melegíteni a reszelt citrom­héjjal és a sóval.

      Az egy egységnyi kukorica darához adjunk hozzá egy egységnyi hideg vizet és keverjük el. Amikor felforrt a két egységnyi citrom héjas víz, a hideg vízzel elkevert kukori­cadarát öntsük hozzá.         Közepes lángon, folytonos keverés mellett főzzük olyan keményre, hogy már nehéz legyen a faka­nállal átmozgatni.
     Ekkor húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a mézet. Rak­junk ki egy nagyobb torta formát különböző gyümölcsökkel. A gyümölcsök tetejére simítsuk rá a még forró kukorica dara-kása felét, majd a datolya vajat (esetleg lekvárt), és harmadik rétegként a kukorica dara-kása másik fele következik.
         Hagyjuk, hogy az így nyert tortánk a formában hűljön ki, majd borítsuk ki egy szép tálra.

-----------------------------------------

Hajdina gesztenyés dió krémmel


Hozzávalók: 2-3 fő részére
  • 25 dkg hajdina
  • 1 csipet só
  • 1/2 kocka (12,5 dkg) gesztenye massza (tartósító szer nélküli)
  • 10 dkg dió
  • méz, ízlés szerint
  • 2 csésze víz

Elkészítés:

      Forrázzuk le a hajdinát 1/2, 1  liter, forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10 percig.
  Ezután öntsük le a víz maradékát róla, majd másfél szeres víz mennyiséggel felöntve, főzzük meg a hajdinát egy csipet sóval 10—15 perc alatt.
        Turmixoljuk össze a gesztenye kockát, a diót és a mézet egy kevés vízzel, majd adjuk hozzá a maradék vizet.
                 Az így elké­szült krémet öntsük rá a főtt hajdinára.


Történelme, jellemzői: 
   
        A hajdina Közép-Ázsiából származik, ezért kapta a „tatárka" nevet. Európába a keresztesek hozták be.

Elkészítési módja:
     A leforrázás nélküli főzés egyes vélemények szerint egy modern kori súlyos megbetegedést, a fény érzékenységet okozhatja.
         Vitamin- és tápanyag tartalma: Kalcium-, foszfor- és kálium tartalma jelentős.

           A hajdina  nagy mennyiségben tartalmaz rutint (P-vitamin), amely vízben oldódó antioxidáns vegyület. A rutin erősíti a kötőszöveteket, védi a szívet és az érrendszert; segí­ti a sejt fal regenerálódását; csökkenti a hajszál vérzések kialakulását.
      Védelmet nyújt a rák keltő anyagok ellen is, csökkenti a bélhámsejtek kóros szaporulatát.


Egészségügyi hatása:
           
        Gyógyhatású növényként eredményesen lehet hasz­nálni az ér rendszeri megbetegedéseknél.          A szervezetet melegítő és az emésztési bántalmakra jótékony hatásáról ismert.
       Javulást eredményez depressziós betegeknél, különlegessége, hogy egyszerre fejt ki nyugtató és serkentő hatást.
       Az újabb eredmények szerint rendkívül hasznos alap­anyag cukor betegség és glutén érzékenység esetében is.

-------------------

Mákos rakott árpa

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg árpagyöngy(gersli) vagy árpa pehely
  • 1 , 1/2 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • 12,5 dkg darált mák
  • 2 szem Idared alma
  • Méz, Ízlés szerint
  • 15-20 dkg barack lekvár (lehetőleg cukor és tartósító szer nélküli, mézzel édesített)


Elkészítés:

           Pici sóval, háromszoros víz mennyiségben főzzük meg lassú tűzön az előzetesen 1 éjszakára beáztatott árpagyöngyöt, vagy árpa pelyhet (az árpa pelyhet nem kell beáztatni).
           Daráljuk meg a mákot, reszeljük le az almát, és a méz hozzá­adásával keverjük össze e két összetevőt.
            Egy magas falú tepsit kezdjünk kibélelni egy réteg főtt árpával, erre rakjunk egy réteg barack lekvárt, és erre az almával fella­zított, mézzel összekevert mákot, majd kezdjük elölről a rétegezést, amíg az alapanyagokból van.
          Legfelülre barack lekvár kerüljön, majd 10 percre toljuk forró sü­tőbe. A tepsit tanácsos sütő papírral kibélelni, vagy egy kis olaj­jal kikenni, zsemle morzsával meghinteni.


           A mák kitűnő vas- és kalcium forrásunk, ajánlatos a csontritkulás megelő­zésére, a vérszegénység kezelésére is rendszeresen fogyasztani.

--------------

Narancsos-mazsolás rizs           

3-4 fő részére

Hozzávalók:
  • 12,5dkg barna rizs
  • 1/2-1 liter víz
  • Csipet só
  • Késhegynyi sáfrány vagy kurkuma (színezéknek használjuk)
  • 10 dkg mazsola
  • 3-4 szem mandarin és/vagy narancs, kockákra vágva
  • Méz, ízlés szerint
  • 2,5 dl kesudió tejszín (elkészítése itt:)

Elkészítés:

         Pirítsuk meg teflon bevonatú edényben, zsiradék nélkül az elő­zetesen megmosott és lecsepegtetett barna rizst.
               Akkor jó, ami­kor a szemek gurulnak egymáson, és enyhén pörkölt illatot árasztanak.
 Öntsük fel a hideg vízzel, tegyük bele a sót és kurkumát (vagy sáfrányt), valamint a megmosott mazsolát, majd közepes lángon főzzük puhára kb. 40 perc alatt.
             Ha a rizs megfőtt, tegyük bele a kockákra vágott narancsot így mandarint, a mézet, végül a habosra felvert kesudió tejszínt vegyítsük hozzá. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.


Jellemzői

     A rizsről az első Írásos feljegyzést i.e. 2800-ban, egy Sheng-Nung uralkodása idejéből találták. Őshazája Dél-Európában a VIII. században honosították meg termesztését. Legelő­ször Spanyolországot, majd Franciaországot és Olaszországot hódította meg.
      Magyarországra a török hódoltság idején került. Szem termését pelyva levelek takarják, amit előhántolással távolítanak el.
   Az előhántolt rizs neve: barna rizs vagy kargó.

----------------------------------

Zabos palacsinta

Hozzávalók:
  • 2 csésze zabpehelyliszt
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 1 csipet só
  • Annyi szénsavas ásványvíz, hogy palacsinta tésztát kapjunk
Elkészítés:
          Keverjük csomómentesre a hozzávalókat úgy, hogy a vizet mindig apránként adagoljuk hozzá. Hagyjuk pár percig állni, majd palacsintasütőben süssük meg a palacsintákat, további olaj hozzáadása nélkül.
         A pala­csintákra kenhetünk házi lekvárt vagy darált aszalványokat, tölthetjük darabolt gyümölcsökkel, vagy Nutella krémmel.

                                         -------------
             Ez az étel is akkor igazán finom, ha mellé egy nagy adag friss gyümölcsöt fogyasz­tunk. (Akár gyümölcs saláta formájában, a palacsintába beletöltve.)
   
  A népi gyógyászatban a zabot a női termékenység növelésére, valamint ide­gesség és görcsök esetén is használták.

     A zabtea fogyasztása a szenve­délybetegségek leküzdésére is ajánlott.


Kukorica gombóc + 50% gyümölcs   

Gluténmentes!

3-4 személyre

Hozzávalók:
  • 25 dkg kukorica dara
  • 1/2, 1  liter víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • Kevés só
  • Feldarabolt aszalt gyümölcsök (elhagyható)
  • Méz, ízlés szerint (3-4 evő kanál)
  • 7,5 dkg kókusz reszelék, vagy darált dió, vagy darált mandula,vagy darált mák
Elkészítés:

      Készítsük el a kukorica kását a Kukorica tortánál leírt módon.
   Ha használunk aszalt gyümölcsöket, azok is a kásával együtt főnek.
  A mézet csak akkor keverjük a kásához, amikor már le­húztuk a tűzről.
    Az így elkészített darát hagyjuk a lábasban kihűlni.
       Ha kihűlt, vizes kézzel gombócokat formálunk, és kókusz­reszelékbe forgatjuk.
  Az elkészült gombócokat meghempergethetjük darált dióban, mandulában, vagy akár mákban is.        Ki­fejezetten jól mutat a tányéron egymás mellett a többféle „bun­dában" levő gombóc.
             Ízlés szerint gyümölcsös vagy karobos öntettel is tálalhatjuk.

Vitamin- és tápanyag tartalma:
      A kukorica egész szemeinek külső burka a székrekedés ellenszere, keményítőt, fehérjét, és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívinfarktus kockázatát.
    A ku­koricában nagy mennyiségben találhatók a rák kialakulását gátló hatású un. protoáz inhibitorok. Sok E-vitamint tartalmaz.

Krémes müzli +50% gyümölcs

Hozzávalók:
  • 3 csésze narancs-, ananász- vagy almalé
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 közepes banán
  • 4 cm hosszú vanília rúd megőrölve
  • Méz, ízlés szerint
  • 1 csésze mazsola
  • 2 1/2 csésze zabpehely
           ---------
  • 25-30 dkg friss gyümölcs, kockákra vágva
Elkészítés:

Turmixoljuk össze a gyümölcs levet, a sót, a vaníliát és a ba­nánt, majd adjuk hozzá a mazsolát. Az egészet öntsük bele egy lefedhető edénybe, dobozba.

Amikor készen vagyunk, a zabpelyhet teflon bevonatú edény­ben, olaj nélkül, folyamatos kevergetés közben pirítsuk köze­pes lángon kb. 10 percig csészénként.

Adjuk a meleg zabpelyhet a masszához, a zárt edényben vagy dobozban 30 perc alatt megdagad a zabpehely. Ha kihűlt, éj­szakára tegyük hűtő szekrénybe.

Másnap, tálalás előtt 2-3 szem, feldarabolt, ízlés szerinti gyü­mölcsöt (akár vegyesen is) hozzákeverünk. Díszíthetjük mo­gyoróval és dióval.

         -------------------------------

Zabtál

Hozzávalók:
  • 2 csésze zabpehely
  • 1 nagy szem meghámozott és csíkokra felvágott alma
  • 1/2 csésze kókusz reszelék
  • 3/4 csésze mazsola
  • 3 csésze víz
  • 1/2 csésze pirított, apróra vágott mandula
  • 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • 1 teáskanál vaníliakoncentrátum
  • 1/4-1 teáskanál só
Elkészítés:

Az összes hozzávalót keverjük össze, és öntsük egy tűzálló tálba. Közepes tűzön kb. 1 óra hosszat süssük, időnként keverjük meg.

   ------------

A ZAB Vitamin- és tápanyag tartalma:

Jód tartalma segíti a pajzsmirigy működését, szilícium tartalrna fényessé teszi a szemet és a hajat, és jó erőnlétet biztosít. A zab könnyen emészthető, ezért gyerekek, idősek, valamint gyomor- és bél betegségben szenvedőknek is ajánlott.

Egészségügyi hatása:
Fogyasztása által erősödik az immunrendszer, csök­ken az álmosság, a fáradékonyság. Regenerálja az idegeket, élénkíti, pezsdíti az egész idegrendszert. Melegítő hatású gabona.

A zab enyhe hashajtó hatású. Rugalmas rostanyagai eltávolítják az epesa­vat, csökkentik a vér káros koleszterin szintjét és a vér nyomást. Nyálka képző anyagai védik a gyomorfalat és a patkóbél felszínét is. Rendszeres fo­gyasztása viszonylag hamar megszünteti a vérszegénységet.

Az almás ételek megszokott fűszere a fahéj, amiről azonban az amerikai kutatások kimutatták, hogy gyomorirritáló fűszer.

Két rész őrölt koriander és egy rész őrölt kardamom mag keverékével a fahéjra emlékeztető ízt kapunk, a káros melléhatások nélkül.

Kukorica gombóc +50% gyümölcs     Gluténmentes!

3-4 személyre

Hozzávalók:
  • 25 dkg kukorica dara
  • 1 liter víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • Kevés só
  • Feldarabolt aszalt gyümölcsök (elhagyható)
  • Méz, ízlés szerint (3-4 evőkanál
  • 15 dkg kókusz reszelék, vagy darált dió, vagy darált mandula, vagy darált mák
Elkészítés:

     Készítsük el a kukorica kását a Kukorica tortánál leírt módon. Ha használunk aszalt gyümölcsöket, azok is a kásával együtt főnek. A mézet csak akkor keverjük a kásához, amikor már le­húztuk a tűzről. Az így elkészített darát hagyjuk a lábasban kihűlni.
         Ha kihűlt, vizes kézzel gombócokat formálunk, és kókusz­reszelékbe forgatjuk. Az elkészült gombócokat meghempergethetjük darált dióban, mandulában, vagy akár mákban is.
      Ki­fejezetten jól mutat a tányéron egymás mellett a többféle „bun­dában" levő gombóc.
     Ízlés szerint gyümölcsös vagy karobos öntettel is tálalhatjuk.

Vitamin- és tápanyag tartalma:
  A kukorica egész szemeinek külső burka a székrekedés ellenszere, keményítőt, fehérjét, és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívinfarktus kockázatát.
  A ku­koricában nagy mennyiségben találhatók a rák kialakulását gátló hatású un. protoáz inhibitorok. Sok E-vitamint tartalmaz.

--------------------------

Meggyes köles felfújt +50% gyümölcs
Gluténmentes!


Hozzávalók:
  • 2 csésze köles
  • 1 csipet só
  • 4 csésze víz
             ------------------
  • 3-4 evő kanál méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 evő kanál kesudió tejszín
  • (lásd Növényi tejek készítése fejezetben)
  • 10 dkg mazsola
          -------------------------
  • 50 dkg magozott meggy
  • 1/3 csésze darált dió vagy mogyoró
Elkészítés:

     Mossuk meg a kölest sűrű szitába téve, majd a 4 csészényi vízben, 1 csipet sóval, folyamatos kevergetés közben, lassú tű­zön főzzük meg.
       Adjuk a főtt köleshez a mézet és a reszelt citrom héjat. Ezután óvatosan vegyítsük hozzá a kesudió tejszínt és a mazsolát. A felfújt formát (tűzálló tálat) vékonyan kenjük ki olajjal, szórjuk meg darált dióval vagy mogyoróval. Beleöntve a köleses masszát, sütőben 180-200 oC-on 30 percig sütjük.
           A kisült felfújtat kiborítjuk egy tálra, a tetejét kirakjuk a meggyel, az oldalát pedig megszórjuk a darált dióval vagy mogyoróval.

Gyümölcsös bulgur 50% gyümölcs

Hozzávalók:
  • 30 dkg bulgur
  • 1-11/2 liter vaníliás szója tej
  • (lásd Növényi tejek készítése fejezetben)
                     ------
  • 2 csésze, lehetőleg többféle aszalt gyümölcs és dióféle
Elkészítés:
    Mossuk meg a bulgurt, forrázzuk le a forró vaníliás szója tejjel, majd takarjuk le az edényt 20-30 percre.
Ha a bulgur megduzzadt és megpuhult, magába szívta az összes folyadékot, keverjük hozzá az aszalványokat és a durvá­ra vágott dióféléket.

-------------
     A bulgur még zsenge állapotában leszedett búza, melyet aszalással hőkezeltek, majd megtörtek. Mivel még a keményítős szerkezet kialakulása előtt leszedték, ezért nem igényel főzést, csak forrázást.

     A búza egyik fajtája a germán népek ősi gabonája, a tönköly búza, mely könnyen emészthető, foszforban, káliumban és vasban igen gazdag gabo­naféle.
      Nyugtató hatású, izületi bántalmakra is jó hatása van. Egyes vélemé­nyek szerint - a búzával ellentétben - még a candida betegek is fogyaszthat­ják kisebb mennyiségben.
      A tönköly búza külső részét - a korpát - pelyvata­karó borítja, amelyet a betakarítást követő cséplés után koptatással távolí­tanak el a búzamagról.
       A pelyva réteg képes megvédeni a búza szemet a lég­köri szennyeződősektől, többek között a radioaktív szennyeződések nagy részétől is.

      A tönköly búza jó sütési tulajdonságokkal rendelkezik. Sikérfehérje-tartalma igen magas. Kedvezőtlenebb időjárási viszonyok között is megte­rem, igaz, hektáronkénti hozama kisebb, mint a búzáé.

   Az aszalt tönköly a tönköly búza éretlen, de már teljes szemeiből készül. A hosszabb eltartható­ság érdekében az aratás után a még puha szemeket megszárítják és meg­pörkölik, innen származik a dióra emlékeztető aromája

Őszibarackos árpafelfújt

2-3 személyre

Hozzávalók:

  • 2 csésze árpa pehely
  • 40-50 dkg őszibarack, darabolva (lehet konzerv is)
  • 1/2 csésze mazsola
  • 1/4 csésze apróra vágott török mogyoró
  • 1 teáskanál vaníliakoncentrátum, vagy 5 cm vanília rúd megőrölve
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • 2 csésze 100%-os almaié vagy öszibaracklé
Elkészítés:

    Az összes hozzávalót összekeverjük, és felfújt formába (tűzálló tálba) öntjük, majd a barack egy részével díszítjük. Előmelegí­tett sütőben 180 °C-on 45 percig sütjük.

A felfújtat már előző este is előkészíthetjük, a hűtőben tárolt fel­fújtat másnap reggel készre süthetjük.

-------------

Egészségügyi hatása:

        Európában manapság a búza és a rozs sajnálatosan fokozatosan kiszorítja az árpát, ezzel jelentősége is feledésbe merül. Az ár­pát Hippokratész, a nyugati orvostudomány atyja és a távol-keleti természet­gyógyászok egyaránt alkalmazták méregtelenítésre, a szervezet megtisztí­tására.
       Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterin szintjét, szerepe van a fogak épségének megőrzésében.
      A bőrkiütések megszüntetésében is eredménnyel alkalmazható. A szervezetre hűtő hatást gyakorol alacsony foszfortartalma miatt, ezért elsősorban a gabona nyári fogyasztása javasolt.     Ajánlatos lábadozóknak, kimerültség és fokozott stressz esetén fogyaszta­ni.
    A belek és a kiválasztó szervek gyulladásait nagymértékben gyógyítja


Kókuszos waffel +50% gyümölcs

Hozzávalók:
  • 6 dl kókusz reszelék
  • 6 dl finomliszt
  • 6 dl teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1/2 csésze zabpehely
  • 2 dl szójaliszt
  • 2 teáskanál só
  • 2 teáskanál őrölt kardamom
  • 3/4 dl víz
Elkészítés:
             
                 Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd pihentessük a tésztát néhány óra hosszat,
   (esetleg egy éjszakát). Merőkanállal ada­goljuk az előmelegített waffel sütőbe, és süssük ki.






Tetszett a cikk? Gyere vissza máskor is.


Print Friendly and PDF


Megjegyzés küldése