2015. december 7., hétfő

Sütőtökös csicseri pástétom

Sütőtökös csicseri pástétom
Csicsei pástétom

Hozzávalók:


  • 1 csésze főtt csicseriborsó
  • 1 csészényi megpárolt sütőtök

--------

  • 1 csésze víz
  • 1/2 citrom leve
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál szárított lestyán
  • 1/2 evőkanál jódozott tengerisó

Elkészítés:

  Főzzük meg a csicseriborsót az előző receptben leírtak szerint, a sütőtököt pedig hámozás után kockázzuk fel, és párolószűrőben , fedő alatt pároljuk puhára.
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében adagolva, turmixoljuk krémesre. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet.

---------

Történelme,jellemzői: 

A csicseriborsó a Közel-Kelet, Elő- és Közép- Ázsia kedvelt és egyben egyik legfontosabb élelmiszere.


Vitamin- és tápanyagtartalma: 

Sütőtök
A sütőtök igen gazdag az új sejtek képzésénél nélkülözhetetlen béta-karotinban, ezáltal védelmet nyújt a rák, a szív- és a légzőszervi betegségekkel szemben is.








Csicseri borsó





csicseriborsó aminosav-összetétele rendkívül kedvező, 100 g csicseriborsó ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 100 g bárány-, borjú- vagy kacsahús, ám g csicseriborsó ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 100 g bárány-, borjú- vagy kacsahús, ám szénhidráttartalma ezek 160-szorosa, így lényegesen több energiát adhat a szervezetnek.




Lestyán

                                                                                                                                                                          A lestyántmár az ókorban is ismerték, levesek, saláták és főzelékek ízesítéséhez használták.

    Később gyógynövénynek minősítették, itták főzetét gyomorerősítőként, emésztés-serkentőként és vizelethajtóként is. 



Fontos alkotóeleme a vese- és epekő-teáknak, valamint jól alkalmazható nikotin- és alkoholmérgezésnél is.







Tetszett a cikk? Gyere vissza máskor is.



Print Friendly and PDF

Megjegyzés küldése