Rövid ismertetőÁltalános szabályok a növényi alapú étrenddel  és a receptekkel kapcsolatosan

1.A diétából zárjuk ki teljesen a magas zsiradék és fehérje tartalommal rendelkező állati eredetű ételeket, a hevített olajakat, és a füstölt termékeket.

2.A zöldségek közül egyedül a padlizsánt hagyjuk ki az étrendből.

3.Amennyiben lehetőségünk van a nyers gyümölcsöket és zöldségeket speciális tisztító szerrel mossuk meg a permetektől, vagy még jobb, ha bio zöldségeket és gyümölcsüket tudunk venni.
   A mosás a déli gyümölcsökre is vonatkozik, mert pucoláskor a kezünkről is kerülhet permet vissza gyümölcs belsejére és így a szervezetünkbe is.

4. Minden étkezéshez fogyasszunk az étkezésre összeállított ételek minimum 50 százalékáig nyers gyümölcsöt vagy zöldséget. (nagyjából ugyanakkora legyen a térfogata, volumene az elfogyasztásra szánt nyers és főtt ételeknek A kompót és a párolt zöldség már vitamin tartamában csökkentett értékű.
 SOHASE KEVERJÜK A GYÜMÖLCSÖT ÉS A ZÖLDSÉGET!!! 

Ugyanígy kerüljük záró fogásként a desszerteket is, mert ezek édes voltunk miatt mindenképpen erjeszteni fogják az elfogyasztott ételeket a gyomorban.

5.Ha pároljuk a zöldségeket, azt ne bő vízben tegyük, hanem gőz fölött. Ezért nem kell drága edényekre beruháznunk, elég egy zománcozott vagy rozsda mentes edénybe beállítanunk egy kb. 1500-2000,-Ft-os pároló szűrőt, aláöntenünk a lábai magassága szerint vizet, és fedő alatt pár perc alatt finom, és kíméletesen készített párolt zöldséget kapunk. Az alumínium edényeinket dobjuk ki, még víz forralására se használjuk, mert rák keltőek.

6. A hagyma olajos, vagy vizes-olajos dinsztelését felejtsük el, inkább ezt is kevés vízben pároljuk meg. Igaz a jellegzetes magyar pörkölt ízét nem tudjuk így előállítani, de biztosan nem lesz az ételünk egészség károsító.

7. Ne használjunk gyomor irritáló fűszereket az ételek készítésénél, még akkor sem, ha azokat a tisztító kúrában a vér keringés felpezsdítésére, vagy bélmozgás elősegítésére, tisztítására rendszeresen alkalmaztuk.
 Gyomor irritáló fűszerek: Bors (minden fajtája) chili, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsen dió,curry, az ecet minden fajtája, és az ezzel készült ételek (Mustár, ketchup, ecetes torma, ecetes savanyúságok, tejsavas erjesztéssel készült savanyúságok)

8. Kerüljük a leveseket  és az étkezés közben vagy közvetlenül utána történő folyadék fogyasztást. Ezek lelassítják az emésztést, és így erjedés, gázképződés alakulhat ki a szervezetben. Étkezés előtt ½ órával, utána pedig egy-másfél órával később lehet inni. Viszont nagyon fontos hogy a 4-5 órás étkezési intervallumokban 1,5- 2 liter folyadékot, elsősorban tisztított vizet meg kell inni, hogy könnyítsük a vese és a máj munkáját egyaránt.

9. Kerüljük a füstöléssel készült termékeket, még akkor is, ha nem állati eredetűek.

10. Az étrendet úgy építsük fel, hogy minél több sötét zöld levelű vagy termésű zöldséget, és minél több sötét színű gyümölcsöt tartalmazzon.

11. A kenyereknél javasolt recepteknél felfelé emelhetjük a teljes kiőrlésű liszt arányát, lefelé azonban ne csökkentsük.

12.Természetesen nem kell minden nap főznünk, mert ha csak 1-2 személyre főzünk, a négy és hat személyes adagokból mindenképpen maradni fog. Másnap, melegítéskor ne használjunk mikrohullámú készüléket, nagy vita folyik arról, hogy mennyire teszik tönkre az ételeket. A hagyományos melegítés mellett a gőz fölött melegítést is alkalmazhatjuk, de a nyers ételek fogyasztása a cél, minél nagyobb arányban!!!!

13.A legkiadósabb étkezés a reggeli legyen, kevesebb az ebéd, és nagyon szerény a vacsora, túlsúly esetén el is hagyható.
 Ha ilyenkor „ránk tör az éhség”, nagy víztartalmú zsenge nyers zöldségek rágcsálását javasoljuk.

14. A reggeli kásák többsége már elkészíthető előző este (vagy legalábbis a gabonák főzését el tudjuk készíteni előre).

15. Az öntetek, növényi tejek és tejfölök készítéséhez javasoljuk, hogy szerezzenek be egy nagy fordulat számú, legalább 500 W-os turmixot, mellyel krémesre lehet turmixolni a dióféléket. Tapasztalataink alapján a több funkciós gépek turmixával nem lehet olyan hatékonyan dolgozni (tisztelet a kivételnek…) Olajjal való kikenés nélkül, csak jó minőségű, drágább teflon palacsinta sütőben lehet sütni. Ne sajnáljuk rá a pénzt, mert az életünk sokkal drágább annál, hogy a sokat használt régi rossz palacsinta sütő miatt kiújuljon a betegség.

16. Egyéni étrendeket is lehet kialakítani, akár a Legyen néktek eledelül sorozat többi receptjéből, akár saját kútfőből. Amire ajánlott figyelni, az a változatosság, és hogy egymást ne kövessék ugyanazok az alapanyagok (pl. reggel gyümölcs rizs, délben rizottó) És az hogy hetente max. három alkalommal legyen hüvelyesből készült étel (babféle)
Javasoljuk, hogy először állítsák össze a reggelik sorrendjét, és a többi ételt ehhez igazítsák (itt elsősorban a köretek számítanak, hiszen a növények termő ideje eleve befolyásolja az étrendet tavasztól őszig. Télen a mirelitek és tél álló zöldségek alkalmazását igen gyakran egy-egy akció dönti el. A nyerset ilyenkor is meg kell oldani!!!!

Megjegyzés küldése