Gabona kisokos
A gabonafélék, a gyümölcsök, valamint a zöldségek tartalmaznak minden olyan szénhidrátot, zsírt, fehérjét, vitamint, ásványi anyagot és rostot, amelyet a szervezet igényel.
Testünk minden egyes sejtjének szüksége van a működéséhez energiára, melyet az elfogyasztott és a szervezet által feldolgozott szénhidrát biztosít. A gabonafélékben, a zöldségekben és a hüvelyesekben találhatók meg a legjobb minőségű összetett szénhidrátok. Az összetett szénhidrátok keményítőből, dextrinekből. cellulózból és glikogénből állnak.
A gabona kisokos célja, bemutatni az egyes gabonafélék élettani hatásait.
Köles élettani hatása
A köles az egész világon nagyon elterjedt növény volt a XVIII. -XIX. századig, amikor a fejlődéssel kiszorult a gazdagabb emberek konyhájáról, és egyre inkább lenézően a "szegények eledelének" titulálták.
Hajdina élettani hatása
A hajdina Közép-Ázsiából származik, ezért kapta a "tatárka" nevet.
A búza élettani hatása
A búza, liszt testében (a búzamag közepe) nincs annyi ásványi só, mint pl. az árpáéban, mert az ásványi anyagok, a vitaminok nagy része és a fehérje is a külső rétegekre koncentrálódik. Az ipar, az "élet" magból, sajnos szinte teljesen kifinomítja a tápértékeket, hiszen a külső rétegeket nem használja fel.
Árpa élettani hatása
Az ókori Egyiptomban már ismerték az árpát. A sumér birodalomban, kb. i.e. 4000-től fizetőeszköz volt. Egy i.e.1700-ban írt törvénykönyv pontosan meghatározta, hány zsák árpa jár egy napi munkáért. A gladiátorok rendszeres étele volt az árpakása. Az árpa termesztési ideje rövid, és kicsi vízigénye miatt több ezer méter magasan is, például Tibetben...
Itt használunk gabonát!
Kukorica torta
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják!
Kölesfelfújt meggyel
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják!
Hajdina kása
Turmixoljuk össze a gesztenyekockát, a diót és a mézet egy kevés vízzel, majd adjuk hozzá a maradék vizet.