Árpa élettani hatása

2018.02.26

Történelme, jellemzői: 


Az ókori Egyiptomban már ismerték az árpát. A su­mér birodalomban, kb. i.e. 4000-től fizetőeszköz volt. Egy i.e.1700-ban írt törvénykönyv pontosan meghatározta, hány zsák árpa jár egy napi munkáért. A gladiátorok rendszeres étele volt az árpakása. Az árpa termesztési ideje rövid, és kicsi vízigénye miatt több ezer méter magasan is, például Tibetben is megterem.

Az árpát Hippokratész, a nyugati orvostudomány atyja és a távol-keleti természetgyógyászok egyaránt alkalmazták méregtelenítésre, a szervezet megtisztítására 


Elkészítési módja:

 Az árpa csak hántoltan használható, mert a korpája kellemetlen a beleknek! 

(Kapható: hántolt árpa, árpagyöngy vagy gersli néven.)


Vitamin és tápanyag tartalma:

Az árpában a pelyvaréteg alatt található maghéj sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: 

B1-, B2-, B5-, B6- és E-vita­mint, fehérjét, növényi olajat, keményítőt, szerves sót, rostot.

Az árpa a maláta pótkávékészítésének fontos alapanyaga. 

Az árpamaláta készítésekor az árpaszemeket csíráztatják, majd aszalással leállítják a csirázási Folyamatot, így alakul ki az édeskés ízű zamatanyag, amiből készíthetnek édesítő anyagot és pótkávét is. 

Ezzel az eljárással nyerik a B komplex vitamint tartalmazó sörélesztő pelyhet, mely pástétomok, sós ételek, salátaöntetek készítésekor jól alkalmazható. A pehely felhasználásával, vagy a tablettaformátum szedésével pótolható a szervezet számára igen fontos B12-vitamin is, mely általában a Vegán táplálkozást folytatóknál hiányzik.       

 Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, szerepe van a fogak épségének megőrzésében.

 A bőrkiütések megszüntetésében is eredménnyel alkalmazható. 

A szervezetre hűtő hatást gyakorol alacsony foszfortartalma miatt, ezért elsősorban a gabona nyári fogyasztása javasolt. 

Ajánlatos lábadozóknak, kimerültség és fokozott stressz esetén fogyasztani. A belek és a kiválasztó szervek gyulladásait nagymértékben gyógyítja


Hasznosnak találtad?

 Ne felejtsd el megosztani az ismerőseiddel!