Babfőzelék

2018.05.01

Babfőzelék

Egészségügyi hatása: 

A fejtett bab rendszeres fogyasztása kedvezően befolyásolja a szervezet koleszterinszintjét, hatóanyagai védik a vesében található erek falát. 

Mivel növeli a nátrium - azaz a só - kiválasztását, jótékonyan hat a magas vérnyomással, a szívelégtelenséggel, vagy a vesebetegségekkel küszködők életére is. 

Magas rosttartalmának köszönhetően rendkívül tápláló étel, és emellett késlelteti a szénhidrátok felszívódását is, így a cukorbetegségben szenvedőknek ideális, vércukorszint-csökkentő étel.


Hozzávalók:

  • 3 nagy fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 2 evőkanál tárkony
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 kg fejtett bab (lehet mirelit is)
  • kb. 2 liter víz
  • 1 teáskanál tengeri só

----------

  • 1 csésze mandula-napraforgó tejföl (lásd ITT) 
  • 1-2 evőkanál finomliszt a sűrítéshez. (Elhagyható!)

Elkészítése:

   Az apróra vágott hagymát 1/2 liter vízben pároljuk meg. 

15 perc után keverjük hozzá a tárkonyt, a pirospaprikát, rakjuk bele a babot, és öntsük fel a vízzel. 

15 perc után a sót is adjuk hozzá. 

Amikor a bab megpuhult, öntsük bele a mandula-napraforgó tejfölből készült habarást, kevergetve forraljuk fel.


TIPP!

  1. Sok embert puffaszt a bab, így javaslom, hogy az ételbe keverve vagy utána együnk meg 1 teáskanál őrölt köményt, ez sokaknál bevált puffadásgátló módszer. Az is megoldás, ha azt a főzővizet, amiben először forr fel, leöntjük, és forró vízzel pótoljuk. Az áztatóvizet tilos felhasználni, mert a kioldódott tripszin inhibitor megakadályozza a fehérjék lebontását.
  2.  Ha száraz babból készítjük a főzeléket, a főző vízbe tegyünk 2-3 babérlevelet, ezzel megelőzzük az esetleges puffadást.


Jó étvágyat hozzá!