A búza élettani hatása

2018.02.28

A búza élettani hatása


A búza, liszt testében (a búzamag közepe) nincs annyi ásványi só, mint pl. az árpáéban, mert az ásványi anyagok, a vitaminok nagy része és a fehérje is a külső rétegekre koncentrálódik. Az ipar, az "élet" magból, sajnos szinte teljesen kifinomítja a tápértékeket, hiszen a külső rétegeket nem használja fel. 

Így a múlt század folyamán előtérbe került túlzott fehérliszt fogyasztás, nagyban hozzájárul bizonyos hiánybetegségek kialakulásához. 

A hántolatlan búzaszem és annak őrleményei viszont gazdagok B-vitaminokban, tartalmaznak E-vitamint, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, cinket, rostokat és ásványi sókat.

A teljes értékű búza fogyasztása lassítja a cukor felszívódását, így tehermentesítve a hasnyálmirigyet. 

Segít keringési bajoknál, szabályozza a bélműködést, csökkenti a vastagbélrák, és az aranyér kialakulásának kockázatát.

A búzacsíra és ennek hidegen sajtolt olaja - amely élettanilag az egyik legegészségesebb olaj - még erőteljesebb, és több gyógyhatással rendelkezik.

 Fogyasztásával - többek között - megnő a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képessége. 

Szabályozó hatással van az idegrendszerre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, meggyorsítja az izmokban felhalmozódott tejsav eltávolítását, segíti az emésztést és a májműködést is. 

A gabonák közül a búzának van a legharmonikusabb hatása egész lényünkre.

 Könnyen emészthető, kiegyensúlyoz és tehermentesít. 

Szellemi munkát végzőknek emiatt, kifejezetten ajánlott - persze nem egyoldalúan fogyasztva.

A búzasikér egy rendkívül rugalmas fehérje, a kenyér ennek köszönheti laza szerkezetét, és nagyrészt ez tette a búzát a legfőbb kenyérgabonává. 

Sajnos napjainkban egyre több ember szenved gluténérzékenységben, melynek következtében a búzát nem fogyaszthatják.


Felhasználása

A búzapehely és a búzaszem köretként is fogyasztható. 

A bulgur pedig, ami egy tört, előpárolt, és újra szárított búzaszem - éppen emiatt -, nem igényel hosszú főzést, és kiváló egy gyors köret, vagy akár saláta elkészítéséhez.

A búzát egyesek "fénynyíl"-nak nevezik, mert nyílegyenesen nyújtózkodik az ég felé, és szívja magába a nap éltető sugarait. 

Ezért az egyenes, határozott tartású ember jelképe is egyben.

Ha tehetik, fogyasszanak minél többször teljes értékű búzát, hogy egészségük egyenesben maradjon, vagy egyenesbe jöjjön.

Forrás: Házipatika.com