Csicseri pástátom

2018.03.15

A csicseriborsó:

Aminosav-összetétele rendkívül kedvező. 100 g csicseriborsó ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 100 g bárány-, borjú- vagy kacsahús


Hozzávalók:

  • 1 csésze főtt csicseriborsó (szárazon kb. 1/2 csészényi) 
  • 1/2 teáskanál tengeri só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma, elnyomogatva vagy préselve
  • 1/2 csésze nyers vagy pirított szezámmag
  • 1/4 csésze frissen facsart citromlé
  • 1/2 csésze víz a krémességhez

Elkészítése:

Áztassuk egy éjszakára meleg vízbe a csicseriborsót, majd az áztatólevet leöntve, új vízben tegyük fel főni.

 Érdemes nagyobb mennyiséget főzni egyszerre, mert többféleképpen lehet a főtt borsót felhasználni.

Amikor felforrt, ezt a vizet is távolítsuk el, és öntsük fel forró vízzel. 

A második főzőlébe tegyünk sót, esetleg ízlés szerint babérlevelet (1-2 levél elegendő). 10-12 órányi áztatás után 60-90 perc főzési időt igényel a csicseriborsó.

Alaposan turmixoljuk el a hozzávalókat a leírtak sorrendjében, de a citrom levét apránként adagoljuk, kóstolgassuk a pástétomot, mert citrom és citrom között különbség van. 

A pástétom hűtőben 3-4 napig is eltartható. 

Tipp:

Pirítsuk meg szárazon, egy teflon, vagy rozsdamentes acéledényben a szezámmagot. 

Folyamatos kavargatás mellett néhány másodperc alatt zsemleszínűvé válnak a magok, és ennyi idő alatt a bennük lévő olaj sem károsodik. 

Próbáld ki a natúr és a pirított szezámmagos változatot is.


Történelme, jellemzői:

A csicseriborsó a Közel-Kelet, Elő- és Közép- Ázsia kedvelt és egyben egyik legfontosabb élelmiszere.

Vitamin- és tápanyagtartalma:

Aminosav-összetétele rendkívül kedvező, 100 g csicseriborsó ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 100 g bárány-, borjú- vagy kacsahús, ám szénhidráttartalma ezek 160-szorosa, így lénye­gesen több energiát adhat a szervezetnek.