Dobálós savanyú

2019.07.22

A kép illusztráció!

A legegyszerűbb tartósítás. 

Előnye, hogy minden alapanyag nyersen kerül eltevésre, hőkezelés nélkül.

A színe végig gyönyörű marad, akár tavaszig is eláll, nem puhul meg.

A hozzávalók hordós mennyiséghez vannak megadva. Bármilyen edénybe lehet tenni, az arányok megtartása a lényeg.


Hozzávalók:

60 literes hordóhoz:

  • 25L Víz 
  •  2,5 Kg Cukor
  •  1 Kg Só ( Adalékmentes!)
  •  3 Cs 3X15 g NA benzoát 
  •  1Cs. 25gr Bors egész 
  •  2Cs. 50gr Mustármag 
  •  1cs. Koriander 
  •  3-4 L Ecet 10%-os 
  •  7 teáskanál Borkén 
  •  10Db Babér levél 

 Torma, kapor( Ízlés szerint)


30 literes hordóhoz:

  • 12,5L Víz
  • 1,25 Kg Cukor 
  • 0,5 Kg Só ( Adalékmentes!)
  • 1,5Cs 1,5X15 g NA-benzoát
  • 1/2Cs. 12,5gr Bors egész
  • 1Cs. 25gr Mustármag
  • 1/2cs. Koriander
  • 1L Ecet 10%-os
  • 3,5 teáskanál Borkén
  • 5Db Babérlevél

Torma, kapor ( Ízlés szerint)


10 literes hordóhoz

  • 4 L Víz
  • 60 dkg Cukor
  • 10 dkg Só (Adalékmentes!)
  • 2,5 gramm NA benzoát
  • 4 gramm Bors egész
  • 16 gramm Mustármag
  • 1/4 cs. Koriander
  • 5 dl Ecet 10%-os
  • 1,5 teáskanál Borkén
  • 3 Db Babérlevél

Torma, kapor (Ízlés szerint)


Elkészítés:

Először a cukrot és az ecetet teszem a vízbe, addig kevergetem, míg teljesen feloldódik.
A magokat kevés vízben a felöntőléből kivett vízben főzöm, 10-15 percig, hogy kifőjön az íze. Lehűlés után a leszűrt lét öntöm a többi vízhez, így az íze benne lesz, de a magok nem.
Aztán jöhet a többi belevaló. A só adalékmentes legyen! A siker érdekében!
Kész a lé. 

Eztán már bármikor, bármit dobálhatsz bele.
Sok sikert hozzá.  


Váljék egészségedre!


Ez is érdekelhet:

A gyermekek ösztönösen a minőségi gabonát, a tönkölyből készült péksüteményeket választják, ha tehetik. Vajon miért különleges és gyógyító hatású a tönköly?

A köles az egész világon nagyon elterjedt növény volt a XVIII. -XIX. századig, amikor a fejlődéssel kiszorult a gazdagabb emberek konyhájáról, és egyre inkább lenézően a "szegények eledelének" titulálták.