Fejtettbab főzelék

2019.08.27

Tárkonyos fejtett babfőzelék 

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál tárkony
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 50 dkg fejtett bab (lehet mirelit is)
  • 1 teáskanál adalékmentes só
  • 1 csésze mandula-napraforgó tejföl (lásd a recept alján) 4-5 evőkanál finomliszt

Elkészítés :

A babot, annyi vízben, hogy ellepje, tegyük fel főni. Adjuk hozzá a tárkonyt, a pirospaprikát, 15 perc után a sót is adjuk hozzá.

Amikor a bab megpuhult, öntsük bele a mandula-napraforgó tejfölből készült habarást, kevergetve forraljuk fel.

Egészségügyi hatása:

A fejtett bab rendszeres fogyasztása kedvezően befolyásolja a szervezet koleszterinszintjét, hatóanyagai védik a vesében található erek falát. 

Növeli a nátrium - azaz a só - kiválasztását, jótékonyan hat a magas vérnyomással, a szívelégtelenséggel, vagy a vesebetegségekkel küszködők életére is. 

Magas rosttartalmának köszönhetően rendkívül tápláló étel, és emellett késlelteti a szénhidrátok felszívódását is, így a cukorbetegségben szenvedőknek ideális, vércukorszint-csökkentő étel.

Főzési tipp:

Elkerülhetjük a bab okozta puffadást, ha keverünk bele 1 teáskanál őrölt köményt.

Jó megoldás, ha a főzővízbe teszünk 2-3 levél babérlevelet.

Az is megoldás, ha azt a főzővizet, amiben először forr fel, leöntjük, és forró vízzel pótoljuk.

Az áztatóvizet tilos felhasználni, mert a kioldódott tripszin inhibitor megakadályozza a fehérjék lebontását.


Mandula-napraforgó tejföl 

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
  • 1/2 csésze napraforgó mag
  • 1 közepes nagyságú főtt burgonya
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál só
  • 1 csöppnyi méz

Annyi vizet adjunk hozzá, amennyivel a turmix kényelmesen kever. Készíthetjük botmixerrel is. 

Ha látszólak kissé híg a tejfelünk, főzés közben besűrűsödik.


Jó étvágyat hozzá!