Gombás zabpalacsinta

2019.09.03

Gombás zabpalacsinta 

Egyszerű, laktató. A palacsinta egy alaprecept, a töltelék természetesen bármire cserélhető. A rengeteg a lehetőségnek, csak a fantáziánk szabhat  határt.

A receptben szereplő mennyiség 4 fő részére elegendő!

Első alkalommal érdemes fele adagot készíteni.

Hozzávalók:

Palacsintához: 

  • 1 csésze zabpehelyliszt
  • 1 csésze finomliszt
  • 1/2 csésze olaj
  • 1 csipet adalékmentes só
  • annyi szénsavas ásványvíz, hogy palacsintatésztát kapjunk


Töltelékhez: 

  • 3 nagy fej vöröshagyma, vízben megpárolva
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál borsikafű
  • 50 dkg megtisztított, felszeletelt gomba
  • 25 dkg kuszkusz


Elkészítése:

Keverjük össze a palacsinta hozzávalóit, a vizet apránként adagolva. Hagyjuk pár percig állni, majd palacsintasütőben, olaj nélkül süssük ki a palacsintákat.

Töltelék:

A vöröshagymát a fűszerekkel vízben megpároljuk.

 Ha már puha a hagyma, adjuk hozzá a gombát és tovább pároljuk. 

Ha megfőtt, felöntjük kétszer annyi vízzel, mint a hagymás gomba, felforraljuk, majd belekeverjük a kuszkuszt. Levesszük a tűzről, és jól lefedjük. 

A kuszkusz 15 perc alatt megdagad. Kavarjuk át, és töltsük bele a palacsintákba.


TIPP:

A kuszkusz durumbúzából készült tarhonya az arab világban igen elterjedt táplálék. Előnye, hogy forrásban lévő folyadékkal leöntve, főzés nélkül készül.

Készíthetünk belőle sós, de akár édes ételeket is.

Sajnos az alapanyaga, a durumliszt finomított liszt, így más teljes kiőrlésű gabonával való párosítása nélkül rendszeresen ne fogyasszuk.

A kuszkuszt cserélhetjük kölesre, ekkor a kölest külön főzzük meg, majd keverjük a töltelékhez.

Jó étvágyat hozzá!