Jégsaláta Fűszeres kenyérkockákkal

2019.03.28

Kitűnő választás,  uzsonnára, vagy vacsorára. 

 A kenyérkockákkal önálló ételként is megállja a helyét, nélkülük remek kiegészítője lehet bármelyik zöldséges főételnek. 


Hozzávalók:

  • 1 fej nagy jégsaláta, nagyobb darabokra vágva 
  • 2 fej lilahagyma, ízlés szerint apróra vagy szeletekre vágva

Öntethez:

  • 1 dl fokhagymás olívaolaj*
  • 2 kanál pritaminlekvár ( darált pritamin paprika, sóbaneltéve)
  • 1 nagy csokor friss bazsalikom, apróra felvágva
  • 2 evőkanál sörélesztő pehely
  • 1 csésze víz

*Fokhagymás olívaolaj

 Nyomjuk bele az olívaolajba a fokhagymát, hogy az olaj átvegye az ízét. Néhány óra állás után remek fokhagymás olajunk lesz, amit máshová is felhasználhatunk. 


A fűszeres kenyérkocka:

  • 20 dkg tönkölykenyér, felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma, szétnyomva vagy préselve
  • 1 púpozott evőkanál apróra vágott vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál pizza fűszerkeverék
  • 1 csésze víz

Elkészítése:

Tegyük egy tálba a felaprított jégsalátát és lilahagymát.

Turmixoljuk össze az öntetet, öntsük rá a salátára, forgassuk át.


A fűszeres kenyérkocka készítése: 

 A fűszereket keverjük össze, majd oszlassuk el egyenletesen a kenyérkockákon. Terítsük szét egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, majd 150 fokon, 20-30 percig süssük. Akkor jó, amikor ropogós a kenyér.


TIPP:

Pritamin lekvárt vásárolhatunk k piacon magánárusoktól, de szeptemberben magunk is készíthetünk. 1 kg pritaminpaprikát kicsumázunk , majd vagy húsdarálón, vagy késes robotgépben ledaráljuk.

Hozzákeverünk 20 dekagramm adalékmentes sót, majd tiszta és száraz üvegekbe töltjük.
Ez a "lekvár" nagyon sós lesz, de ez garantálja, hogy hőkezelés és tartósítószer
nélkül. Kiváló öntetekbe, krémekbe.


Jó étvágyat hozzá!