Kapros zöldbabfőzelék

2018.04.24

Kapros zöldbabfőzelék 


Hozzávalók:

  • 1 kg sárga hüvelyű zöldbab, felvágva 
  • 2 nagy gerezd fokhagyma, szétnyomva
  • 2 evőkanál vegamix 4-5 evőkanál kapor (lehet szárított is)
  • 1 evőkanál tiszta só
  • 2 nagyobb babérlevél

A habaráshoz:

  •  1 csésze kesudió
  • 1 csésze víz
  • 1-2 evőkanál finomliszt (lisztérzékenyeknek kukorica keményítő)
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítése:

   Főzzük meg a zöldbabot 1 liter vízben, fűszerezve a fokhagymával, a vegamixszel, a kaporral, a babérlevéllel és a sóval.

Turmixoljuk krémesre a kesudiós habarást, majd adjuk hozzá a főzelékhez, és forraljuk fel az első rottyanásig.


Egészségügyi hatása:

A zöldbab szintén magas flavonoidtartalommal rendelkezik.

 A flavonoidok felelősek egy-egy zöldség vagy gyümölcs ízéért, színéért, esetleges frissítő hatásáért. 

Hatásukat vizsgálva a kutatók megállapították, hogy igen erőteljes gyulladásgátlók. 

Daganat-, vírus-, és baktériumellenes hatásuk ugyanúgy ismeretes, mint értágító, vagy a "rossz" LDL-koleszterincsökkentő hatásuk.)

A babfélékben található rutin nevű flavonoid meggátolja, hogy a bevitt C-vitamint az oxidáció tönkretegye, megakadályozza a fogínyvérzést, segít a fertőzésekkel szembeni védekezésben. 

Erősíti a hajszálerek falát, véd a véraláfutások kialakulásától, segít az ödéma kezelésében.


Jó étvágyat hozzá!