Karfiol saláta

2019.03.28

Karfiol saláta

Hozzávalók:

A kép illusztráció
A kép illusztráció
  • 3 csésze főtt karfiol, vékony szeletekre vágva
  • 2 teáskanál kurkuma, a karfiol főzőlevébe (sárgára színezi)
  • 1 csésze kockára vágott paradicsom
  • 1 közepes fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 1/2 teáskanál só

Öntethez:

  • 1/2 csésze kesudió
  • 1 csésze víz
  • 2 - 3 evőkanál rizsliszt
  • 1/2 kis fej vöröshagyma, négybe vágva
  • 1 kis gerezd fokhagyma, félbe vágva
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1/2 teáskanál só

Elkészítése:

A saláta összetevőit összekeverjük egy nagy salátástálban és besózzuk 1/2teáskanál sóval. 

Ráöntjük a kesudióból készített öntetet, és tálalás előtt a salátát 1-2 órára behűtjük.


Kesudió öntet elkészítése:

A kesudiót elturmixoljuk 1/2 csésze vízzel, hogy krém állagú legyen.              Hozzákeverünk még 1/2 csésze vizet.   A masszát egy lábasban kevergetve felhevítjük, 2 - 3 kanál rizsliszttel besűrítjük. A tűzről levéve hagyjuk 15 percig hűlni, utána ismét a turmixba öntjük, és a vöröshagymát, a gerezd fokhagymát, a citromlevet, egy kis sót hozzátéve, simára turmixoljuk.


TIPP:

Felhasználás előtt a kesudiót néhány órára áztassuk be hideg vízbe, könnyebb vele dolgozni.


Élettani hatása:

A karfiol  a keresztes virágzatú növények csoportjába tartozik, melyek kéntartalmú vegyületei akadályozzák a ráksejtek szaporodását. 

Elsősorban a bélrákkal szemben jelentenek védelmet.