Kék szőlő

2020.10.16

Kék szőlő

A kék szőlő értékes polifenolokban (antioxidánsokban) igen gazdag gyümölcs.

Nincs olyan szakirodalmi anyag, amelyben ne emelnék ki a szőlők, ezen belül is a vörös- és kékszőlők nagyon jelentős természetes antioxidáns tartalmát, amelynek révén segíthetnek a szabad gyökök lekötésében, s ez által a szervezet egészségének megőrzésében.

A kékszőlő különlegesen erős gyógyhatású, természetes sötétvörös gyümölcs.

Már a régi népgyógyászatban is tudták róla, hogy szinte mindent tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége lehet. Akár többféle gyümölcsöt is helyettesíthet.


Kiváló:

  • vér- és emésztőrendszert tisztító hatása
  • ezen belül elsősorban béltisztító tulajdonsága,
  • eredményesen használható a vese és a hólyag kövesedésének megszüntetésében.
  • ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, a vizelet lúgosodását is jelentősen csökkentheti,
  • fokozza az epekiválasztást.
  • alternatív gyógyítók gyakran ajánlják daganatos betegségekben szenvedőknek,
  • kiváló méregtelenítő és vértisztító hatással is bírnak.

Fontos:

  • komoly szellemi, vagy nehéz fizikai munkát végzők számára is ajánlott, mivel kellő energiát biztosít a szőlő a test számára a teherbíráshoz és a szellemi frissességhez.

A szőlő természetes cukortartalommal rendelkezik, ezért emésztés nélkül szolgáltat cukrot a szervezet számára.

Több fontos tulajdonsága miatt kúraszerűen javasolják:



  • vérszegénységre,
  • stresszes állapotok,
  • legyengült szervezet javítására,
  • komolyabb betegségből való lábadozásra.
  • bőr ápolásra, a rugalmas bőr megtartására.

Hatásos:

  • székrekedésre,
  • gyulladásos és hurutos megbetegedésekre,
  • ízületi- és
  • májrendellenességek, valamint
  • gyomorhurut kezelésére
  • gyermekeknél étvágytalanság megszüntetésére és felnőtteknél roborálásra is alkalmazható.

A "francia paradoxon"

A "francia paradoxon" alapja nem más, mint az, hogy a Bordeaux környékén élők igen alacsony mértékben szenvednek a szív- és érrendszeri megbetegedésektől.

Ez azért volt érdekes, mert az állati eredetű zsírokat viszont előszeretettel fogyasztották.

A témára már 1819-ben felfigyelt Samuel Black ír tudós. A francia paradoxon elnevezést azonban a bordeaux-i egyetem kutatója, Dr. Serge Renaud használta először 1992-ben. Külön érdekesség, hogy miután a témáról cikk jelent meg az amerikai 60 Minutes című lapban, a vörösborok kereslete hirtelen 44%-kal nőtt meg, sőt egyes értékesítő csoportok az "egészséges élelmiszer" címkét is használni szerették volna.

A kékszőlő héjában többféle polifenol vegyület található.

 Ezek közül legismertebb a rezveratrol. Az eddigi kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a visszafogott vörösbor fogyasztás hozzájárulhat egészségünk fenntartásához.

Ez a mennyiség kb. napi egy pohár nők esetében, és napi két pohár férfiaknál. A vörösbor pozitív hatását előidéző hatóanyagok a szőlő héjából kerülnek a borba, így azok az olyan anyagokban is megtalálhatóak, amelyek nem mennek keresztül alkoholos erjedésen. 

Egyszerűsítve: 

A kék szőlő frissen, vagy hatóanyagait nem károsított feldolgozáson keresztül egyaránt tartalmazza az említett hatóanyagokat. 


Ezekben a termékekben találod: