Kétszínű rizs köret

2019.09.23

Kétszínű rizs köretnek


Különleges elkészítési módja a rizsnek, de kiváló egy zöldséges ragu mellé köretnek, vagy önálló ételként rengeteg zöldsalátával.

Ebédre, vagy vacsorára is fogyasztható.


Hozzávalók:

  • 20 dkg barnarizs
  • 1 kis paradicsompüré konzerv
  • 2 evőkanál adalékmentes só
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom

--------

  • 2 evőkanál vegamix*
  • 1/2 zacskó szárított snidling
  • evőkanál fokhagyma granulátum**
  • (vagy egy cikk szétnyomkodott fokhagyma)

----------

  • olaj, zsemlemorzsa

Elkészítése:

Áztassuk be a rizst egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízbe, így könnyebben, gyorsabban puhul meg főzéskor.

Az áztató vízben tegyük fel főni. A sót akkor adjuk hozzá, amikor már félig megpuhult.

Amikor kész, válasszuk ketté, az egyik felébe keverjük a paradicsomot, bazsalikomot, és néhány percig forraljuk össze.

A rizs másik felébe keverjük a snidlinget, és a fokhagymát, vagy a granulátumot. Ezt is forraljuk össze.

Ha szükséges, pici vizet önthetünk alá, hogy ne ragadjon le.

Ha már mindkét rizst elkészítettük, olajozzunk ki egy sütőformát, szórjuk meg zsemlemorzsával, és először a piros, utána a zöld rizst simítsuk az edénybe.

200 fokon süssük át 25-30 perc alatt.

Fogyasszuk jó sok nyers salátával.

*Vegamix: só mentes szárított fűszerkeverék, bioboltokban, nagyobb élelmiszerüzletekben kapható

**Fokhagyma granulátum: Fokhagyma helyett használható, nincs olyan erős illata, mint a fokhagymának. Hátránya, hogy felbontás után hamar megkeményedik, nehéz vele később dolgozni.


Jó étvágyat hozzá!

Kitűnő választás, uzsonnára, vagy vacsorára. A kenyérkockákkal önálló ételként is megállja a helyét, nélkülük remek kiegészítője lehet bármelyik zöldséges főételnek.

Alacsony kalória tartalmú saláta, ideális fogyókúra esetén vacsorára, de bármelyik zöldséges főétel remek kiegészítője lehet.

3 csésze főtt karfiol, vékony szeletekre vágva2 teáskanál kurkuma, a karfiol főzőlevébe (sárgára színezi)1 csésze kockára vágott paradicsom1 közepes fej vöröshagyma, apró kockákra vágva1/2 teáskanál só