Köles majonéz

2018.04.14

Egyszerűen, könnyen készíthetünk majonézt, tojás és tej, vagy tejföl nélkül. 

Hozzávalók:

  • 2 csésze főtt köles
  • 1 teáskanál tiszta só
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csepp méz
  • 1 kis gerezd fokhagyma fele
  • 1/2 mokkáskanál kurkuma
  • 1-2 csésze forró víz
  • 1 teáskanál mustár, vagy őrölt mustármag

Elkészítés:

A forró víz és a főtt köles kivételével turmixoljuk össze a majonéz hozzávalóit.

Ha már krémes állagú, állítsuk le a gépet.

Mérjünk a turmixba a főtt kölesből először 1 csészével, öntsünk hozzá egy kis forró vizet, így keverjük krémesre.

Majd egy újabb csésze kölessel és vízzel végezzük el, tehát 3 részre elosztva a receptben megadott mennyiséget.

Ha szükséges, a végén hígítsuk egy kevés vízzel, majd kevertessük a turmixgéppel addig, amíg a majonéz állagot elérjük.




Ez is érdekelhet!


A babfélék esetében ugyanazokat az előkészítő munkálatokat kell elvégeznünk, mint más hüvelyesek esetében, azaz szükséges a bő vízben történő, legalább 12 órás áztatás, azt követően a kb. egy-másfél órás főzés. Az első főzőlevet itt is lecserélhetjük, a második lébe tegyük a fűszereket és a sót. A főzési idő függ a növény fajtájától és tárolásának...

Kitűnő választás, uzsonnára, vagy vacsorára.A kenyérkockákkal önálló ételként is megállja a helyét, nélkülük remek kiegészítője lehet bármelyik zöldséges főételnek.

Alacsony kalória tartalmú saláta, ideális fogyókúra esetén vacsorára, de bármelyik zöldséges főétel remek kiegészítője lehet.