Köles majonéz

2018.04.14

Egyszerűen, könnyen készíthetünk majonézt, tojás és tej, vagy tejföl nélkül. 

Hozzávalók:

  • 2 csésze főtt köles
  • 1 teáskanál tiszta só
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csepp méz
  • 1 kis gerezd fokhagyma fele
  • 1/2 mokkáskanál kurkuma
  • 1-2 csésze forró víz
  • 1 teáskanál mustár, vagy őrölt mustármag

Elkészítés:

A forró víz és a főtt köles kivételével turmixoljuk össze a majonéz hozzávalóit.

Ha már krémes állagú, állítsuk le a gépet.

Mérjünk a turmixba a főtt kölesből először 1 csészével, öntsünk hozzá egy kis forró vizet, így keverjük krémesre.

Majd egy újabb csésze kölessel és vízzel végezzük el, tehát 3 részre elosztva a receptben megadott mennyiséget.

Ha szükséges, a végén hígítsuk egy kevés vízzel, majd kevertessük a turmixgéppel addig, amíg a majonéz állagot elérjük.




Ez is érdekelhet!


Zakuszka 

2018.08.05

1 db padlizsán
1 dl paradicsomlé (házi készítésű a legjobb)
1-2 db paradicsompaprika, (lehet kápia is)
1 nagy fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma2 teáskanál adalék mentes só1 dl olaj

1 darab padlizsán
1/2 dl olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 közepes nagyságú főtt burgonya
1 kis fej hagyma
1/2 teáskanál őrölt mustármag
1 teáskanál adalékmentes só
1 mokkáskanál borsikafű,
Víz, szükség szerint

Mióta az 1970-es években széles körben elterjedt a feldolgozott ételek fogyasztása, az ellenőrző hatóságok egyszerűen nem törődnek az adalékanyagok viselkedésre gyakorolt hatásával. Ez 2008 áprilisában változott meg drámai módon, amikor az angol élelmiszer vizsgáló hatóságok hat mesterséges színezék használatának önkéntes korlátozását javasolták,...