Kukorica kence

2019.05.22

Kukorica pástétom

A legegyszerűbben elkészíthető vajpótló, vagy kence, mártogató, ahogyan szeretnéd.


Hozzávalók:

  • 25 dkg mirelit morzsolt kukorica (sajnos a konzerveket cukrozzák)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vegamix
  • 1-2 teáskanál jódozott tengeri só
  • 2 teáskanál fokhagyma granulátum
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál sörélesztő pehely (elhagyható)
  • 2 evőkanálnyi felaprított snidling, vagy zöldhagyma szára 


Elkészítése:

A kukoricát a felengedés után merülő mixer vagy robotgép segítségével összetörjük, majd hozzákeverjük - a snidling kivételével - az összes hozzávalót. 

Ennél a krémnél nem ajánlatos a kelyhes turmix használata, mert bármilyen erős is a gépünk, víz hozzáadását igényelné, és ebben az esetben vízízűvé válna a pástétom.

 Ha nincs késes robotgépünk, sem pedig botmixerünk, ledarálhatjuk húsdarálón is.

A legvégén fakanállal keverjük a krémhez a snidlinget. 

Snidling helyettesíthető apróra vágott zöldhagyma szárral is.


Hűtőben több napig eláll, ha nem fogyna el egyszerre!

Egészségügyi hatása: 

A Dél-Amerikából származó növénynek sok ezer fajtája ismert, de egyik sem tűri a hideget. A kukorica nagy energiatartalommal bír, és könnyen emészthető, így kitűnő tápláléka a gyerekeknek is.

A kukoricából manapság lisztet, élesztőt, keményítőt, szirupot, cukrot, és kukoricacsíra olajat is gyártanak.


Jó étvágyat hozzá!


Ez is érdekelhet:

25 dkg csiperke gomba (lehet fehér, vagy barna)
1 fej hagyma
Fűszerek: Só, bors, paprika, vegamix*