Lencsés egytál

2019.09.02

Lencsés egytál étel

Ez az étel vörös, és barna lencséből egyaránt elkészíthető.

A barna lencsét előző este áztassuk be kétszeres mennyiségű vízbe.

A vörös lencsét nem kell előre beáztatni. Főzési ideje rövidebb, mint a barna lencséé.

 A főzővízbe tegyünk 2-3 babérlevelet, ezzel megelőzhetjük a puffadást, akinél ez esetleg előfordulhat. A sót mindig akkor tegyü bele, mikor a lencse már félig puha


Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva
  • 1 nagy sárgarépa, apróra reszelve
  • 1 kisebb szál petrezselyem, apróra reszelve
  • 20 dkg vörös lencse, megmosva
  • 1 gerezd préselt fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 2 kávéskanál adalékmentes só
  • 3 evőkanál bazsalikom

Elkészítése:

A vöröshagymát pároljuk meg kevés vízben, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, majd főzzük puhára.

---

Történelme, jellemzői:

A lencse már az ókorban elterjedt növény volt Ázsiában, Afrikában, a Közel-Keleten. Egyiptom földjén nagy mennyiségben termesztették, innen importálták a Római Birodalom területére is. Az egyiptomi földművesek fő eledele a búzaliszttel kevert, őrölt lencséből készült lepénykenyér volt.


Egészségügyi hatása: 

Kutatások kimutatták, hogy a lencse gazdagon tartalmaz szabadgyök-fogó anyagokat, a rák kialakulását megakadályozó C- és E-vitamint.

 A szabad gyökök befolyásolják a ráncok kialakulását, tehát igaz, hogy a lencse, szépítő hatású. 

A lencséből és rizsből készült ételek segítik a tejérzékenység miatti bélgyulladás megszüntetését. 

Ismeretes immunerősítő hatása.

 A cukorbetegek is előnyösen alkalmazhatják, hiszen a benne lévő keményítőből kevesebb szőlőcukor szívódik fel. 

Minimum 12 hétig, napi 3 púpozott evőkanál lencse fogyasztásával nemcsak a cukorbetegség előzhető meg, hanem a menopauzális tünetek is jelentősen enyhülnek. 

A lencsében lévő izoflavon nevű fitoösztrogének gátolják a csontritkulás kialakulásá


Jó étvágyat hozzá!