Mákos rakott árpa

2018.02.20

Hozzávalók:


  • 20 dkg árpa gyöngy (gersli), vagy árpapehely
  • 1/2 liter víz
  • Csipet só
  • 15 dkg darált mák
  • 1-2 db alma 
  • méz, ízlés szerint

Elkészítés:

  •    Pici sóval, háromszoros vízmennyiségben főzzük meg lassú tűzön az előzetesen 1 éjszakára beáztatott árpagyöngyöt, vagy árpapelyhet (az árpapelyhet nem kell beáztatni).
  • Daráljuk meg a mákot, reszeljük le az almát, és a méz hozzáadásával keverjük össze e két összetevőt.
  • Egy magas falú tepsit kezdjünk kibélelni egy réteg főtt árpával, erre rakjunk egy réteg baracklekvárt, és erre az almával fellazított, mézzel összekevert mákot, majd kezdjük elölről a rétegezést, amíg az alapanyagokból van.

Legfelülre baracklekvár kerüljön, majd 10 percre toljuk forró sü­tőbe. A tepsit tanácsos sütőpapírral kibélelni, vagy egy kis olaj­jal kikenni, zsemlemorzsával meghinteni.


Élettani hatása:

A mák

Kitűnő vas- és kalciumforrás, ajánlatos a csontritkulás megelőzésére, a vérszegénység kezelésére is rendszeresen fogyasztani.


Elkészítési módja: 

Az árpa csak hántoltan használható, mert a korpája kellemetlen a beleknek! (Kapható: hántolt árpa, árpagyöngy vagy gersli néven.


Tetszett a recept? Készítsd el, fogyaszd egészséggel,


Ne felejtsd el megosztani.