Mérgek az ételedben

2018.07.05

Mérgek az ételedben!

Az adalékokról


Mióta az 1970-es években széles körben elterjedt a feldolgozott ételek fogyasztása, az ellenőrző hatóságok egyszerűen nem törődnek az adalékanyagok viselkedésre gyakorolt hatásával. Ez 2008 áprilisában változott meg drámai módon, amikor az angol élelmiszer vizsgáló hatóságok hat mesterséges színezék használatának önkéntes korlátozását javasolták, mivel azok rossz hatással voltak a gyermekek viselkedésére és tanulására. Ez volt az első eset, hogy a hatóságok komolyan vették a viselkedési toxikológiát.

Lássuk, melyik mit tud:

Lássuk, melyik mit tud: 

Színezékek: 

Optikailag javítják az élelmiszer kinézetét. Pótolják a feldolgozás közben történt színveszteséget. Káros hatása, hogy érzékenységet válthat ki. 

Néhány gyakran színezett élelmiszer: marcipán, kandírozott gyümölcsök, mesterséges fagylalt, zselék, pudingok, mesterséges innivalók, gyümölcskompót.

 Amerikai kutatások szerint a hiperaktív gyerekek jól gyógyíthatók olyan étrenddel, amelyből teljesen hiányoznak a mesterséges színező- és aromaanyagok. 

Tartósítószerek: 

Megakadályozzák a penészedést, de elősegítik a penészgomba által termelt mérgek képződését. 

Trágyázáskor a növényekbe nitrátok és nitritek kerülnek, melyek a szervezetben nitrinekké alakulnak, és ezek a gyomorban, belekben reakcióba lép más élelmiszer összetevőkkel elősegítve ezzel a rákkeltő nitrózaminok kialakulását.

Gyakran tartósított élelmiszerek: marinált halak és kagylók, majonéz, salátaöntetek, saláták, gyümölcslevek és üdítők alapanyagai, savanyú konzervek.

Antioxidánsok: 

 Késleltetik az élelmiszer romlását, valamint kiegészítik a romlást gátló tartósítószerek hatását. A propil-gallát E310 a csecsemőknél "kékbetegséget" válthat ki. 

Előfordulásuk például: zacskós levesek, rágcsálnivalók, margarinok, rágógumi, olajok, pékáruk.

Sűrítőanyagok: 

Sűrítésre és zselésítésre, az élelmiszer optimális beállítására egyaránt használják. Alkalmazzák: lekvárok, sajt- és húskészítmények, csecsemőételek, diétás termékek, zselék, pudingok, fagylaltok, habok és édességek készítésénél.

Emulgeálószerek: 

Az emulgeátorok hatásmechanizmusa a mosószerekéhez hasonló. Lehetővé teszik több fázis összekeveredését, és stabilizálják a keverékek állagát. 

Félkész, késztermékek előállításánál használják. 

Szerepük van a bélmegbetegedésekben és az allergiáknál, mert megváltoztatják a membránok áteresztőképességét, ezért használják a peszticidek hatékonyságának növelésére. 

Megváltoztatják a nyálkahártya felületét és károsítják a sejtmembránt. Azonban a leggyakrabban használt emulgeálószerek az egészségre nem károsak. 

Felhasználási területe: pékáruk, édességek, öntetek, desszertek, kolbász- és szalámifélék.

Savanyúságot szabályozó anyagok: 

Az élelmiszernek savanyú ízt ad, de tartósítja is. Némelyikük szilárdítószer vagy kelesztőszerként is használatos. Vannak zselésítőként, antioxidánsként, emulgeátorként adagolt savanyítószerek is. 

Felhasználják: burgonyatermékeknél, pékáruknál, kenősajtoknál.

Aromák és ízfokozók: 

Az élelmiszernek ízt és szagot kölcsönöznek. Olyan termékek eladhatóságát növelik, melyek ízét, aromáját kedvezőtlenül befolyásoló nyersanyagokból, vagy technológiával készítettek. A vérünkbe kerülő glutamát zsibbadást válthat ki, és nyomásérzést a mellkasban.  

Csomósodást és lesülést gátló anyagok: 

 Megakadályozzák az élelmiszer részecskék összetapadását és azt, hogy az étel odatapadjon.

 Egyes anyagok szórhatóságát segítik elő. 

Édesítőszerek és cukorhelyettesítők: 

Étvágynövelő hatásúak, diabetikus és "light" termékeknél használják. 

Enzimek: 

Természetes biológiai katalizátorok, segédanyagként alkalmazzák őket. 

Mivel nem tisztítják, ezért más adalék kerülhet az élelmiszerbe. 

Csírátlanítás miatt sugárkezelik. Sok enzimet penészgombából, baktériumokból vagy vágóállatok mirigyéből nyernek. 

Mivel az érzékeny enzimekkel nagyon kíméletesen kell bánni, a szennyeződés veszélye nagyobb, mint bármely más termék esetében.  


Rákkeltő színezékek: 

Minél több feldolgozási fázison esik át egy termék, annál valószínűbb, hogy adalékanyagot tartalmaz! 

Európában az élelmiszer színezésére szolgáló anyagoknak kb. 28 ezer fajtája van forgalomban. 

Ezek a vegyületek főleg édességekben, fagylaltokban, pékárukban, üdítőkben fordulnak elő, és általában élénk színűek, melyek csábítanak! Ha cukorkát, fánkot, vagy bármilyen szénsavas italt vásárolsz, mindig nézd meg a címkét, és ha 

 • tartrazint (E102), 
 • alluravöröst (E129),
 •  azorubint (E122), vagy 
 • kinolinsárgát (E104) 

látsz a terméken, jobban teszed, ha a kosárba nem pakolod be! 

A szintetikus színezékek allergiát, pajzsmirigy és daganatos betegségeket, valamint immunrendszerrel összefüggő problémákat eredményeznek! 

Fejfájást okozó tartósítószerek: 

A gyártók számtalan étel tartósítását olyan kémiai anyagokkal oldják meg, melyek az egészségre veszélyesek! 

 • nátriumszorbát (E201) fejlődési rendellenségeket okozhat, a 
 • benzoesav (E211) allergiát válthat ki, a
 •  kén-dioxid és a kénessav sói (E221-228) hányingert, migrént, rosszullétet és anyagcsere-zavarokat okozhatnak, a 
 • nitrátok (E249-E252) súlyos egészségkárosító vegyületek, melyek rákkeltő hatásúak. 
 • A bórsavak (E285) toxikus mérgek, és nehezen ürülnek ki a gyomorból!

Allergiához vezető sűrítőanyagok: 

A sűrítőanyagok az élelmiszerek optimális állagának beállítására szolgálnak.

 •  A guargumi (E412) és a 
 • tragantmézga (E413) 

főleg rágcsálnivalóban - müzliben, töltelékben, süteményben - fordul el, és állatkísérletek rosszullét lehet a fogyasztás következménye. 

Az E-számok veszélyei főleg akkor fenyegetőek, ha élelmiszer allergiában szenvedsz. Igazolják, hogy a pajzsmirigyben, az immunrendszerben és a májban kóros elváltozásokat okozhatnak, vagy allergiához vezethetnek.

Édesítőszerek:                                                                                                       

Általában diabetikus élelmiszerek tartalmaznak mesterséges édesítőket, és ha érzékeny vagy az aszpartámra (E951), zavart, szédüléses állapot, , ám egy átlagos fogyasztó ezek hatását nem érzékeli egyértelműen. 

 Szerencsére a megváltozott fogyasztói szokásoknak köszönhetően már egyre több biotermék kerül az üzletek polcaira, így van választási lehetőséged!


A bejegyzés a képek alatt folytatódik!

Veled is előfordult már, hogy bármit megeszel, utána azt érzed, hogy fáradt, puffadt vagy?


 • E 130, Eritrozin, Indantrén kék. Szintetikus anyag; az állatkísérletek azt jelzik, hogy gátolja az idegrendszer normális működését. Egyes vélemények szerint a hiperaktív gyerekeknél fokozott viselkedési zavarokat válthat ki. Az állatkísérletek során erős gyanú merült fel, hogy befolyásolja a pajzsmirigy hormon működését, amit részben rákra utaló elváltozások is jeleztek.
 • E 131, Patentkék. V (C27 H31 N2 NaO7 S2) Kémiailag előállított, zöldes-kék színező. Használt süteményekben, lekvárokban és némely húskészítményben. Használata megengedett a legtöbb európai államban, de betiltott az USA-ban. Allergén! Rákkeltő!
 • E 132, Indigokármin. (C16 H10 N2 O2)Az indigofera növénynemzetség különböző fajából kivonatolt sötétkék-bíbor pigment, manapság kémiailag állítják elő. Főleg sült ételekben, süteményekben és lekvárokban használják színesítőként. Némely emberekben intoleranciás reakciót válthat ki! Csalánkiütést okozhat!
 • E 133, Brillantkék. Szintetikus kék színezék, az E102-vel együtt zöld színezésre használják. Több országban tiltott!
 • E 140, Klorofil és klorofilin. Növényből (főleg fűből és lucernából) kivonatolt zöld pigment. A zsírban oldódó klorofillal (klorofil -a és klorofil -b), zsíros, olajos ételeket színeznek (margarin, sajtok, virsli bőre), míg a vízben oldódó klorofilinekkel sajtot, süteményeket és fagylaltokat.
 • E 141, Klorofill és Klorofilin rézkomplexek.
 •  E 140 származéka
 • E 142, Zöld. Mesterségesen előállított zöldes-kék festék. Használják színezőnek többek között lekvárokban és zöldborsó konzervekben. Valószínűleg enyhe karcinogén (Rákkeltő) hatású! Egyes országokban tiltott.
 • E 143, brillantzöld. Fast Green FCF. Rákkeltő! Idegrendszeri károsodást okoz.
 • E 150a, Karamell. egyszerű cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben megváltoztatta a vérképet
 • E 150b, Karamell szulfitos. Különböző cukrokat: sacharózt, glükózt,
  maltózt vagy keményítőt felhevítik, vagy ammóniummal kezelik.
 • E 150c, Karamell ammóniás.
 • E 150d, Karamell ammónium szulfátos). Az állatkísérleteknél nagyobb adagban görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat). Ausztriában csak a barna sör színezéséhez engedélyezett.
 • E 151, Brillant fekete. (C28 H17 N5 Na4 O14 S4) Vegyileg előállított, vízben oldódó, fekete festék. Barna szószok, sütemények és némely tejtermék festésére használják. Feltehetőleg allergiát okoz. Ausztriában csak a kaviár színezéséhez engedélyezett. Amerikában betiltották.
 • E 152, Black 7984. Szintetikus fekete festék.
 • E 153, Növényi szén. Több államban, köztük az USA-ban is, tilos a használata, mert feltételezetten rákkeltő. (?)
 • E 154, Barna FK. Az állatkísérletek májat és szívet károsító hatásra utaltak. Egyidejűleg csaknem valamennyi szerv elszíneződött (vélhetően egy, az E154-ből származó ismeretlen anyagcsere terméktől). Az USA-ban és több országban betiltották.
 • E 155, Barna HTK. Szintetikus színezék, aszpirin érzékenyekben allergiát okozhat, Több ország betiltotta. A tulajdonképpeni színezőanyag mintegy 20 százalékban tartalmaz be nem azonosított kiegészítő adalékanyagokat. Ezek bizonyos része a vesékben és a nyirokerekben lerakódik.
 • E 156, Barna HT.E 160, Karotinok. Eredetileg a sárgarépából kivonatolt narancssárga színezék, ma vegyi úton állítják elő.
 • E 160a, Alfa-, béta- és gamma karotin. (C40 H56) [a béta-karotin = provitamin A];
 • E 160b, annatto bixin és norbixin. (C25 H30 O4) Egy trópusi fa, a Bixa orellana magjaiból kivonatolt, zsírban oldódó, vörösbarna pigment. Feltehetően allergiát okoz! Bixinnel gyakran színezik a gabonaféle-termékeket, vajat, margarint, sajtot, némely fűszereket, salátadresszinget, növényi olajokat, de ruhaanyagot és bútor-fényesítőt is. Némely emberben intoleranciás reakciót válthat ki.
 • E160c, kapsantin. A paprika hatóanyaga, piros színezék (C40 H58 O3), kapsorubin (C40 H56 O);
 • E160d, lykopin. (C40 H56) Természetes előfordulása sárgarépa-, érett paradicsom-, paprika-, hecsedli bogyóban és még a sárga őszibarackban és sok más gyümölcsben.
 • E 160e, beta-apo-8'-karotenal és annak az észterje. Az ételszínezésre használt karotinokat ma már vegyileg állítják elő.
 • E 161, xanthophyllok. A természetben előforduló narancs-sárgás színek.
 • E 161a, flavoxanthin ? (C40 H56 O3), sárga pigment.
 • E 161b, lutein ? (C40 H56 O2), narancs-sárga pigment.
 • E 161c, cryptoxanthin ? (C40 H56 O), sárga pigment.
 • E 161d, rubixanthin ? (C40 H56 O), sárga pigment.
 • E 161e, rubixanthin ? (C40 H56 O), sárga pigment.
 • E 161f, rhodoxanthin ? (C40 H50 O2), sárga pigment.
 • E 161g, canthaxanthin (C40 H52 O2), narancs-sárga pigment. Manapság, ételszínezéshez xanthophyllok helyett legtöbbször mesterségesen előállított színeket használnak. Természetes anyagként a rákokban fordul elő. Narancsszínű élelmiszerfesték-változatát szintetikus úton állítják elő.  Az E161g bár a haleledelben tiltott, a pisztrángok "átszínezéséhez" mégis ezt használják. Kiegészítő anyagként bekeverik a baromfitápszerbe is (a tojássárgája "természetes" színének beállításához ill. a csirke bőrének pigmentálásához). A "szépipar" a barnítószer tablettában alkalmazta, de használatát szembántalmakat okozó hatása miatt meg kellett tiltani. Az egészségügyi világszervezet (WHO) álláspontja szerint a Kantaxantin májkárosodást okoz.
 • E 162, betanin céklavörös színező (C24 H26 O13 N2) A céklarépából kivonatolják, sütemények-, tejtermékek és üdítők színezésére használják. Hasonló vegyületét (betadin) a gyógyászatban használják sebfertőtlenítésre!
 • E 163, anthocyanok, vízben oldható, növényekben (pl. szőlőben) megtalálható vörös, kék vagy bíbor pigmentet tartalmazó színezék.
 • E 163a, cyanidin ? (C15 H11 ClO6) vörös színezék.
 • E 163b, delphinidin ? (C15 H11 ClO7) kék színezék.
 • E 163d, pelargonidin ? (C15 H11 ClO5) vörös színezék.
 • E 163e, peonidin ? (C16 H13 ClO6) vörös színezék.E , petunidin ? (C16 H13 ClO7) vörös színezék.
 • E 170, Kalcium karbonát, Kalcium hidrogén karbonát (CaCO2) (közönséges mészkő) Sokféleképpen használják, süteményekben, konyha-sóban, bébiételekben, fagylaltokban, bor készítésnél. Színezék, hordozó, Csomósodást gátló adalék.
 • E 171, Titánium-dioxid. Fehér színű ásványi adalék, fehér festék alapanyaga. Elsősorban cukorkák, drazsék fehérre festéséhez használják. Mivel eddig alig vizsgálták, a mellékhatásai sem ismertek. Kérdéses.
 • E 172 Vasoxidok és hidrooxidok (FeHO2), vas oxid (Fe2 O3), vas oxidul (FeO) = "rozsdás vas". Kérdéses.
 • E 173, alumínium Veszélyes. Rákot és Alzheimer kórt okozhat!
 • E 174, elemi ezüst (Ag) Mint felszíni színező sütemények és torták díszítésére. Édességek színezőanyagaként ismeretes, de használják az ivóvíz-fertőtlenítésre is.
 • E 175, elemi arany (Au) Hasonlóan használt mint az elemi ezüst.
 • E 180, lithol rubin BK (pigment rubin) Vörös azofesték. Hosszútávú kísérletek patkányoknál és egereknél fokozott halandóságot jeleztek. A legkülönbözőbb mellékhatást fejti ki a vesére, pajzsmirigyre, lépre és az immunrendszerre. Jelenleg csak sajtbevonatként való felhasználása engedélyezett.
 • E 181, Tannin ? Természetes eredetű, sárgás-barna színezék.
 • E 200, szorbin sav (szorbinat) (C6 H8 O2) Tartósítószer. Károsítja a B12 vitamint. A madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsének kivonata, vagy kémiai úton előállított. Fungicid hatású. Allergiát okoz.
 • E 201, nátrium szorbát (C6 N7 NaO2): Tartósítószer. a szorbin sav nátrium sója. Mint tartósító használt penészgombák ellen sült ételekben, sajtokban, szárított gyümölcsökben, gyümölcslében és margarinban. Teratogén, fejlődési rendellenességet okozó anyagnak bizonyult.
 • E 202, kálium szorbát ? (C5 H6 KO2): Baktériumok és penész-gombák elleni tartósítószer.
 • E 203, kálcium szorbát (CaC12 H14 O4) Vízben kevésbé oldható tartósítószer, baktericid és fungicid hatással, főleg felszíni használatban (sajtkéreg, zsírpapír).
 • E 210, benzoesav (C6 H5 COOH) Gyakran használt tartósítószer, baktericid és fungicid hatással. A természetben előfordul főleg ánizsmagban, fahéjban, szegfűszegben és szilvában. Iparilag toluin-ból állítják elő oxidációval. Némely emberben intoleranciát válthat ki, és feltételezik, hogy viselkedészavart, hiperaktivitást okoz gyerekeknél. Viszonylag gyakran vált ki allergiát, asztmát, csalánkiütést.
 • E 211, nátrium benzoát (C7 H5 NaO2) Baktericid és fungicid tartósító szer. Bomlása közben megterheli a májat. Rákkeltő!
 • E 213, kálcium benzoát [Ca(C7 H5 O2)2 x 3 H2 O] Baktériumok és penészgombák elleni tartósítószer. Megterheli a májat. Rákkeltő!
 • E 214, etil para-hidroxibenzoát etil 4-hidroxibenzoát =(C9 H10 O3) = metil paraben. Parabén. Megterheli a májat. Érzékeny embereknél-különösen az aszpirin-allergiásoknál-allergiát asztmát, csalánkiütést okozhat. Rákkeltő!
 • E 215, az etil 4-hidroxibenzoát nátrium sója Parabén. Rákkeltő!
 • E 216, Propil-(p-hidroxi-benzoát) = propil 4-hidroxibenzoát =(C10 H12 O3) Parabén. Rákkeltő!
 • E 217, Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát) a propil 4-hidroxibenzoát nátrium sója. Parabén. Rákkeltő!
 • E 218, Metil-(p-hidroxi-benzoát) Parabén. Rákkeltő!
 • E 219, Nátrium-metil (p-hidroxi-benzoát) Parabén. Rákkeltő!  A P-hidroxi-benzoát észterek átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki allergiás E 330, reakciókat. Görcsoldó képességük több mint százszorosa a nátrium-benzoáténak. (E211) Az élelmiszernek fémes mellékízt adnak. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést-rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart.
 • E 221, nátrium szulfit (Na2 SO3) Tartósítószerként használják, vízben kéndioxiddá bomlik. Károsítja a B1 Vitamint. Bélpanaszokat okozhat. Kokarcigonén hatás feltételezhető róla: más anyagokkal együtt hatva elősegíti a rák kialakulását.
 • E 222, kálium hidrogén szulfit (KHSO3) Tartósító, antioxidáns. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat!
 • E 223, nátrium metabiszulfit (Na2 S2 O5) Tartósító, antioxidáns. Oldatban kéndioxidot ad le. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat!
 • E 224, kálium metabiszulfit (K2 S2 O5) Tartósító, antioxidáns. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat!
 • E 226, Kálcium-szulfit Tartósító, antioxidáns. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat!
 • E 227, Kálcium-hidrogén-szulfit Tartósító, antioxidáns. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat!
 • E 228, Káliumhidrogén-szulfit Tartósító, antioxidáns. A B1 és B12 Vitamint roncsolja. Bélpanaszokat okozhat! A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.
 • E 230, Bifenil, difenil (C6 H5 C6 H5) Fehér por gombairtó hatással. Tartósítószer, főleg friss citrusfélék csomagolásában használt. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja.
 • E 231, 2-hidroxi-bifenil, O-fenil-Fenol (C6 H5 C6 H4 OH) Baktericid, fungicid hatású. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja!
 • E 232, natrium-bifenil-2-il oxid Nátrium-ofenil-fenolát (C6 H5 C6 H5 ONa) A citrusfélék gombaölő szere, amelyet legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását (főleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a gyümölcs csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!
 • E 233, Tiabendazol (C10 H7 N3 S) A citrusfélék gombaölő szere, amelyet legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását (főleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a gyümölcsök csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!
 • E 234, Nizin Tartósítószer. Antibiotikum.
 • E 235, Natamicin Tartósítószer. Antibiotikum. Bevált, a szervezet számára könnyen kezelhető szer; nemi betegségek, lábgomba és szájpenész ellenhatásos.Csak recept ellenében, vagy a bolti sajtféleségekkel lehet beszerezni. A tervek szerint az EU-ban szárazkolbász- és szalámiféleségek tartósítószereként is engedélyezik. Kiterjedt élelmiszeripari alkalmazása esetén félő, hogy nő a kórokozók vele szembeni ellenál
 • aló alkalmazási lehetőségeit.
 • E 236, Hangyasav (formiát) (HCOOH) Erősen maró sav. Tartósítószer. Angliában tilos 
 • lósága, ami csökkenti a natacimin gyógyszerként va használata! Proteinuria! Rákkeltő!
 • E 237, nátrium-formiát (HCOONa): a hangyasav nátrium sója, Tartósítószer. Mint tartósító és ízesítő használt sült ételekben, gyümölcslevekben, lekvárokban, zselékben és némely tartósított zöldségben. Angliában tilos a használata. Rákkeltő!
 • E 238, kálcium-formiát [Ca(CHO2)2]:a hangyasav kálcium sója. Tartósítószer. Fehér, vízben oldható, enyhén ecetes szagú por, főleg állati takarmány tartósítására használják. Angliában tilos a használata. Rákkeltő!
 • E 239, hexametilén-tetramin Tartósítószer. (C6 H12 N4) Egy benzol derivatív, mely lassan lebomlik formaldehid-re HCHO: ez pedig 1987-óta elismerten "valószínű karcinogén". Használata betiltott az USA-ban és sok más államban törvényileg szorosan behatárolt ételtermékek tartósítására szabad csak használni (hal és haltermékek, kaviár, bizonyos sajtok). Rákkeltő!
 • E 240, Formalin, formaldehid Rákkeltő, Mutagén!
 • E 241, nátrium-tetraborát (Na2 B4 O7) Fehér por, antioxidáns. Tartósítószer. Gyanús adalék.
 • E 242, Dimetil-Dikarbonát Tartósítószer. Úgynevezett hidegcsírátlanító anyag, amit főleg üdítőitaloknál és dobozos teánál használnak. A dimetil-dikarbonát közvetlenül a hozzáadás után feloldódik, miközben mindenféle mellékreakcióba lép a semlegesítendő mikrobákkal és az élelmiszerben lévő egyéb anyagokkal. Többek között nyomokban<N>- metil-karbamát képződik, amit peszticidként is alkalmaznak).
 • E 249, Kálium Nitrit Tartósítószer. Önmagukban nem veszélyesek, de a baktériumok mérgező nitritekké alakíthatják őket a hús tárolása, vagy az emésztés során. Fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltő nitrózaminokká alakulnak. Rákkeltő! Mutagén!
 • E 250, Nátrium Nitrit Tartósítószer. Véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle. Még nem tudják helyettesíteni.
 • E 251, Nátrium Nitrát Tartósítószer. A bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak! Rákkeltő!
 • E 252, Kállium Nitrát Tartósítószer. A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kemény (szeletelhető) sajtok tartósításához és speciális halkészítmények érleléséhez is alkalmazzák. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. A bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak! Rákkeltő!
 • E 260, ecetsav (acetát) Étkezési sav, savanyúságot szabályozó (CH3 COOH) Mint tartósító használt savanyított ételekben.
 • E 261, kálium-acetát (CH3 COOK): az ecetsav kálium sója.
 • E 262, nátrium-acetát (nátrium hidrogén acetát) Savanyúságot szabályozó, kelátképző (C2 H3 NaO2 . C2 H4 O2 . XH2O)
 • E 263, kálcium-acetát Tartósítószer, savanyúságot szabályozó, stabilizátor, hordozó [Ca(C2H3O2)2] Fehér, szagtalan, vízben oldódó por. Bevált élesztőgombák és baktériumok ellen, kevésbé penészgombák esetében. Sült ételekben használják tartósítóként.
 • E 270, tejsav (lactát) Étkezési sav, savanyúságot szabályozó szer (C3 H6 O3) A természetben előfordul a szénhidrátok tejsavas erjedésénél' (tejben, húsban, sörben). Gyakran használjak sav-, ízesítő-, tartósító és antioxidáns-szinergisztájaként (bor- és tejiparban, tartósítószerként savanyított zöldségeknél).
 • E 280, propionsav Tartósítószer. (propionat) (C3 H6 O2): A szervezetben zsírsavként lebomlik, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!
 • E 281, nátrium-propionát Tartósítószer (C3 H5 NaO2) Fehér, vízben oldódó, kristályos por. Penészgomba elleni tartósítószerként használják sült ételekben. Leginkább savas ételekben hatásos. A szervezetben zsírsavként lebomlik, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!
 • E 282, kalcium-propionát(CaC6 H10 O4) Tartósítószer, penészgomba ellen használják élesztős kelt tésztákban, valamint táp-pótlóként is (kalcium forrás). A szervezetben zsírsavként lebomlik, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!
 • E 283, Kálium-propionát Tartósítószer A szervezetben zsírsavként lebomlik, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!
 • E 283, Kálium Propionát Patkányoknál az előgyomorban rákhoz hasonló elváltozásokat okozhat. Egyes szakvélemények szerint ránk nézve ártalmatlan, mivel az embernek nincs előgyomra. 1988-ban az NSZK-ban is betiltották, de az EU engedélyezte bizonyos kenyérfajtákhoz! Rákkeltő!
 • E 284, Bórsav tartósítószer. A kaviár tartósítószere.
 • E 285, Nátrium-tetrabonát (borax) tartósítószer A szervezetben felhalmozódik, erősen mérgező. Az EU mint a kaviár tartósítószerét engedélyezte (eddig tiltott volt). A borátok erősen toxikus hatású anyagként ismertek, amelyek felhalmozódnak a szervezetben. Mérgezés esetén ismert ellenszere nincs.
 • E 290, széndioxid (CO2) csomagológáz, hajtógáz szénsavassá tesz. Az alkohol hatását erősítí, az emésztést pedig lassítja! Pezsgő-gázként használt sörben és üdítőkben, valamint hajtógázként spray-ként forgalmazott ételekben (tejszínhab).
 • E 296, Almasav savanyúságot szabályozó. Kérdéses.
 • E 297, Furmársav savanyúságot szabályozó. Kérdéses.
 • E 300, aszkorbinsav (C-Vitamin) (C6 H8 O6) antioxidáns, lisztkezelőszer vitamin és antioxidáns, mely sok gyümölcs- és zöldségben előfordul.
 • E 301, nátrium-aszkorbát (C6 H7 NaO6): az aszkorbinsav nátrium sója, de a természetes C-vitaminnal ellentétben a kísérleteknél hólyagrákot okozott. Az állat-kísérletek a fiatal egyedeknél fejlődési rendellenességeket is jeleztek. Antioxidáns-, színmegőrző- és C-vitamin forrásként használják, főleg hústermékekben, fagyasztott hal- és tengeri termékekben, gabona termékekben és dobozos bébi-ételekben.
 • E 302, Kálcium-Aszkorbát Antioxidáns.
 • E 304, Aszkorbinsav ? Antioxidáns.
 • E 304a, Aszkorbil-palmitát ? Antioxidáns.
 • E 304b, Aszkorbil-sztearát ? Antioxidáns.
 • E 306, tokoferolok keveréke ? Antioxidáns. (E-Vitamin) Természetben előfordul gabonafélékben, olajdús növényekben és zöldségekben. Tocopherol-okat általában antioxidánsként használják zsíros ételekben (margarin, növényi olajok, virslik).
 • E 307, mesterségese alfa-tocopherol ? Antioxidáns.
 • E 308, mesterséges gamma-tocopherol ? Antioxidáns.
 • E 309, mesterséges delta-tocopherol ? Antioxidáns.
 • E 310, Propil-gallát ? Antioxidáns Kémiailag előállított antioxidáns, állati zsírokban és növényi olajokban használt. A propil-gallát a csecsemőknél életveszélyes cianózist (kékbetegség) válthat ki. A csecsemőtételek készítésénél ugyan nem szabad felhasználni, de engedélyezett olyan tipikus gyermek-élelmiszereknél mint a marcipán, a nugát, a rágcsálnivalók, vagy zacskós levesek. Az állatkísérletek során csökkentette a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képességét. Egyeseknél gasztrik intoleranciát vált ki. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Idegérzékenységhez vezethet!
 • E 311, octil gallat (C15 H22 O5) Kémiailag előállított antioxidáns, állati zsírokban és növényi olajokban használt. Az E311 Ausztriában tiltott. Az E310 és E312 csak kivételesen alkalmazható (pl. zacskós leveseknél, szószoknál). Egyeseknél gasztrik intoleranciát vált ki. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Idegérzékenységhez, bőrérzékenységhez vezethet! Tipikus allergia kiváltó anyag!
 • E 312, dodecil gallat (C19 H30 O5) Kémiailag előállított antioxidáns, használt sajt-, margarin-, állati zsírok- és növényi olajok előállításakor. Gyomor- és bélirritációt okozhat. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Idegérzékenységhez, bőrérzékenységhez vezethet!
 • E 315, D-eritroaszkorbinsav ? Antioxidáns.E 316, Nátrium-D-eritroaszkorbinsav ? Antioxidáns.
 • E 320, Butil hidroxi-anizol (BHA) (C11 H16 O2) = BHA Kémiailag előállított antioxidáns, sokféle ételben használt (olaj, margarin, sütemények). A BHA a rágcsálnivaló termékeket védi az ízhibáktól, javítja a marcipán, nugát és máktöltelék eltarthatóságát. A pék- és cukrászárukon az anyag összetételének feltüntetése nem kötelező. Az EU a következő termékeknél tervezi az engedélyezést: levesek, halkonzervek, reggeliző-gabonafélék (müzli, dió és mogyorófélék, valamint fűszerek. Az állatkísérletek során elváltozások jelentkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet. Allergiát kiváltó anyagként ismert. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Koleszterinkárosító!
 • E 321, Butil-hidroxi-toluol (BHT) Kémiailag előállított antioxidáns, sokféle ételben használt (olaj, margarin, sütemények). A BHT csak rágóguminál engedélyezett. A rágcsálóknál részben rákkeltő, részben a rák kialakulását, gátló hatást figyeltek meg. Az állatkísérletek során elváltozások jelentkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet. Nagy valószínűséggel allergiát okoz. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Koleszterinkárosító!
 • E 322, lecitinek ( phosphatidyl-cholin) Emulgeálószer, antioxidáns hordozó.Természetben előfordul tojássárgájában és magvakban. Előállítják szójabab hulladékból. Az egyik leggyakrabban használt ételadalék, mint emulzifikáló, stabilizáló és szinergiszta antioxidánsok számára.
 • E 325, nátrium lactát (C3 H5 NaO3): a tejsav nátriumsója. Használt mint sav-szabályozó, nyirkosító és antioxidánsok szinergisztája süteményekben, sajtokban, lekvárban és margarinban.
 • E 326, kálium lactát (C2 H5 COOK . xH2O) Használt süteményekben, lekvárban, zselékben és margarinban.
 • E 327, kálcium lactát (CaC6 H10 O6, vagy : CaC6 H10 O6 . 5H2O) Savanyúságot szabályozó lisztkezelőszer. Fehér, kristályos por.citromsav (C6 H8 O7) Természetben is előforduló sav. Többnyire melasz fermentálása útján állítják elő. Mesterséges. Szájpenész, szájgyulladás kialakulását okozhatja. Állatkísérletekben rákkeltő hatását tapasztalták! Allergén és bőrérzékenységet okozhat!
 • E 331, nátrium citrátok Sűrűn használják antioxidáns-, sav-szabályozó, emulzifikáló sók-, ízesítők-, szekvesztrálók- és antioxidáns szinergisztájaként (tejtermékekben, üdítőkben). Bőrérzékenységet okozhat!
 • E 331a, natrium-dihidrogen-citrat (C6 H7 O7 Na) Bőrérzékenységet okozhat.
 • E 331b, dinatrium-citrat (C6 H5 O7 HNa2) Bőrérzékenységet okozhat!
 • E 331c, trinatrium-citrat (C6 H5 O7 Na3) Bőrérzékenységet okozhat!
 • E 332, kálium-citrátok [trikalium citrat (C6 H5 K3 O7) és kálium dihidrogén citrát (C6 H7 KO7) ] A citromsav két káliumsója gyakran használt sav-szabályozóként alkoholos- és üdítőitalokban, süteményekben és lekvárokban, mint emulzifikáló. A trikalium citrat mint antioxidáns és szekvesztráló is használt. Bőrérzékenységet okozhat!
 • E 332a, Kálium-citrát savanyúságot szabályozó, kelátképző, satabilizátor, hordozó.Bőrérzékenységet okozhat!
 • E 332b, Kálium-dihidrogén-citrát savanyúságot szabályozó, kelátképző, satabilizátor, hordozó. Bőrérzékenységet okozhat!
 • E 332c, Trikálium-citrát savanyúságot szabályozó, kelátképző, satabilizátor, hordozó. Bőrérzékenységet okozhat!
 • E 333, kálcium citrátok savanyúságot szabályozó, kelátképző, szilárdító anyag.Bőrérzékenységet okozhat!
 • E 333a, kálcium-hidrogén-citrát [CaH4(C6 H5 O7)2 .H2O]; savanyúságot szabályozó, kelátképző, szilárdító anyag. Bőrérzékenységet okozhat!
 • E 333b, dikálcium-citrát [Ca2 H2(C6 H5 O7)2 . 3H2O]; savanyúságot szabályozó, kelátképző, szilárdító anyag. Bőrérzékenységet okozhat!
 • E 333c, trikálcium-citrát [Ca3(C6H5O7)2 . 4H2O] savanyúságot szabályozó, kelátképző, szilárdító anyag. Bőrérzékenységet okozhat!
 • E 334, borkősav (L-tartrát) (C4 H6 O6) Természetben előfordul szőlőben.Használják savként, antioxidánsként, ízesítőként, pektin szélesítését elősegítő-, szekvesztráló és antioxidáns szinergisztájaként, borokban, kakaóban, csokoládétermékekben, lekvárban, üdítőkben, konzerv gyümölcsökben, zöldségekben és levesekben.
 • E 335, nátrium tartarátok Használják antioxidánsként, sav-szabályozóként, emulzifikáló sóként, szekvesztrálóként és antioxidáns szinergisztájaként, süteményekben, lekvárokban és üdítőkben. Kérdéses.
 • E 336, kálium tartarátok kálium hidrogén tartarát (C4 H5 KO6) stabilizátor. Kelátképző, fehér, kristályos por, kellemesen savanyú ízű. Sav-szabályozóként használják lekvárban és nátrium bikarbonáttal kelt-tésztában, valamint borkészítésnél.
 • E 337, kálium-nátrium tartarát (nátrium kálium L-tartarát) (C4 H4 KNaO6. 4H2O) stabilizátor, kelátképző. Tej- és hústermékekben használják sav-szabályozó-, emulzifikáló só-, szekvesztráló-, stabilizáló- és antioxidáns szinergisztájaként.
 • E 338, foszforsav, ortofoszforsav (H3 PO4) Savanyúságot szabályozó, antioxidáns szinergista, kelátképző. Sav-regulátorként használt. Egészségkárosító! Emésztési zavarokat okozhat!
 • E 339, nátrium ortofoszfátok: 3 alakban használt: emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot szabályozó, kelátképző, stabilizátor Sav-regulálók, emulzifikáló sók és antioxidáns szinergiszták. Egészségkárosító! Emésztési zavarokat okozhat!
 • E 339a, nátrium dihidrogén ortofoszfát (NaH2 PO4), emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot szabályozó, kelátképző

Forrás:   https://organa.hupont.hu/4/mergek-az-eteledben#ixzz5KMIJKory

A lista korántsem teljes!


Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!