Növényi tejfölök

2018.04.14

Különböző magvakból magunk is készíthetünk "tejfölt",remekül használható bármilyen étel sűrítésére..

A lehetőségek korlátlanok, fantátiánk szab csak hatásrt.

Az alábbi receptek segítséget adnak az alaplépésekhez, amik tovább variálhatók.


Kesudió tejföl

Hozzávalók:

  • 1 csésze kesudió
  • 1-2 evőkanál liszt (elhagyható) mindenkor teljes kiőrlésű lisztet használunk!
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé

1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még

1 csésze vizet adjunk hozzá.


Mandula-napraforgó tejföl

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
  • 1/2 csésze napraforgó mag
  • 1 közepes nagyságú főtt burgonya
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál só
  • 1 csöppnyi méz
  • 1-2 evőkanál liszt (elhagyható) mindenkor teljes kiőrlésű lisztet használunk!

Annyi vizet adjunk hozzá, amennyivel a turmix kényelmesen kever.


Mandulatejföl

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
  • 2 evőkanál friss citromlé

1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, ha már krémes állagú, apránként még 2 csésze vizet adjunk hozzá.


Szójatejföl

Hozzávalók:

  • 1 csésze egy éjszakára beáztatott, majd megfőzött szójabab
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál vegamix

1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még 1 csésze vizet adjunk hozzá.

Bár sokan idegenkednek a szójától, azért mégis idetettem, mert ilyet is lehet.


Vegi tejföl

Hozzávalók:

  • 1 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula (vagy fele-fele arányban napraforgó mag és mandula)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál citromlé
  • pár csepp olívaolaj
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika vagy pritaminlekvár, 

              (de ebben az esetben ne adjuk hozzá a sót!)

Elkészítés:

1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, a krémes állag elérése után, ha szükséges, apránként adjunk még hozzá vizet.


Besamelmártás

Hozzávalók:

1 liternyi magtej  (Innen válassz!)

  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál sörélesztő pehely 
  • 2  evőkanál liszt


Elkészítés: 

A hozzávalókat keverjük ki csomómentesre, és főzzük fel, hogy besűrűsödjön.