Növényi tejfölök

2018.04.14

Növényi tejfölök


Különböző magvakból magunk is készíthetünk "tejfölt",remekül használható bármilyen étel sűrítésére..

A lehetőségek korlátlanok, fantáziánk szab csak határt.

Azok, akik a magvakra érzékenyek, rizsből, kölesből, zabpehelyből is készíthetnek "tejfölt".

Készítése azonos a növényi tejjel, különbség annyi, hogy a víz aránya itt nem 1 a 3, hanem 1 a 2-höz. Ízesítésnek egy fél citrom levét használjunk. A savasság érdekében. A tejföl enyhén savanykás.


Az alábbi receptek segítséget adnak az alaplépésekhez, amik tovább variálhatók. 


Rizstejszín, rizstejföl


Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5 dl ) főtt!  barna rizs (lehet fehér is)
  • 2 bögre víz
  • Pici só
  • 1/2 citrom kifacsart leve

Elkészítése:

A rizst kétszeres mennyiségű vízben áztassuk be egy éjszakára.

Másnap tegyük fel főni az áztató vízben.

A főzési időt a rizs határozza meg, kb. 40-50 perc is lehet. Nézegessük, ha esetleg elfőtt a leve, pótoljuk. A lényeg, hogy főjön puhára, nem baj, ha kicsit ragacsos. Sót, a főzési idő felénél tegyünk bele.

Az elkészült rizst tegyük turmix gépbe, először egy bögre vizet adjunk hozzá. Fokozatosan adagoljuk a többi vizet, hogy a gép tudjon vele dolgozni. Sót, citromlét tegyünk bele.

Az alábbi receptek segítséget adnak az alaplépésekhez, amik tovább variálhatók.


Ezzel az aránnyal készíthető zabpehelyből, kölesből is.


Kesudió tejföl


Hozzávalók:

  • 1 csésze kesudió
  • 1-2 evőkanál liszt (elhagyható) mindenkor teljes kiőrlésű lisztet használunk!
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé

1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még

1 csésze vizet adjunk hozzá.


Mandula-napraforgó tejföl

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
  • 1/2 csésze napraforgó mag
  • 1 közepes nagyságú főtt burgonya
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál só
  • 1 csöppnyi méz
  • 1-2 evőkanál liszt (elhagyható) mindenkor teljes kiőrlésű lisztet használunk!

Annyi vizet adjunk hozzá, amennyivel a turmix kényelmesen kever.


Mandulatejföl

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
  • 2 evőkanál friss citromlé

1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, ha már krémes állagú, apránként még 2 csésze vizet adjunk hozzá.


Szójatejföl

Hozzávalók:

  • 1 csésze egy éjszakára beáztatott, majd megfőzött szójabab
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál vegamix

1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még 1 csésze vizet adjunk hozzá.

Bár sokan idegenkednek a szójától, azért mégis idetettem, mert ilyet is lehet.


Vegi tejföl

Hozzávalók:

  • 1 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula (vagy fele-fele arányban napraforgó mag és mandula)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál citromlé
  • pár csepp olívaolaj
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika vagy pritaminlekvár, 

              (de ebben az esetben ne adjuk hozzá a sót!)

Elkészítés:

1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, a krémes állag elérése után, ha szükséges, apránként adjunk még hozzá vizet.


Besamelmártás

Hozzávalók:

1 liternyi magtej  (Innen válassz!)

  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál sörélesztő pehely 
  • 2  evőkanál liszt


Elkészítés: 

A hozzávalókat keverjük ki csomómentesre, és főzzük fel, hogy besűrűsödjön.