Növényi italok  készítése otthon, könnyedén

2018.02.20

  A magas olajtartalmú magvak, a gabonafélék és a csonthéjas gyümölcsök feldolgozásával sokféle ízű növényi tejet nyerhetünk, amelyek kitűnően alkalmasak az ételek készítésekor a tehéntej helyettesítésére állaguknál fogva is, és mivel magas kalciumtartalommal rendelkeznek. 

Ne feledjük el, hogy a növényi tejek, mivel tartalmazzák a kiindulási anyagok,

  • magok rostjait - emésztést igényelnek, így elsősorban arra jók, hogy a gabonakásákat megfőzzük bennük, nem pedig arra, hogy a szomjunkat oltsuk velük.

A tejtermékek elhagyásával kieső fehérje- és kalciumbevitel miatt aggódóknak: 


  •  Igaz, hogy a teljes, táp-egész gabonák és az olajos magvak a tejhez viszonyítva kevesebb fehérjét tartalmaznak, viszont esetükben nem kell számolnunk azzal a veszteséggel, amit a tejtermékek fogyasztása esetén megfigyeltek.
  • A tejtermékeknél ugyanis a magas fehérjetartalom miatt a szervezet kiüríti a számára felesleges fehérjét, ami viszont a szervezetből távozásakor magához köti a kalciumot, vagyis ahelyett, hogy a kalcium beépülne a csontokba, "kimosódik" a szervezetből.
  • Az olajos magvakban kevesebb ugyan a kalcium mennyisége, de az lényegesen jobban hasznosul, mint a tejben lévő.

Tipp:

A növényi tej készítéshez elég egy erős turmixgép, minimum 500 W, de legjobb a 750 Wattos.

Ezeknek a gépeknek már olyan magas a fordulatszámuk, hogy kellően selymes állagú tejet kapunk.

Kellemes kísérletezgetést. 


Rizs ital

Hozzávalók:


  • 1 bögre (2,5 dl ) barnarizs
  • 3 bögre víz
  • Pici só

Elkészítése:

A rizst a kétszeres mennyiségű vízben áztassuk be egy éjszakára.

Másnap tegyük fel főni az áztató vízben.

A főzési időt a rizs határozza meg, kb. 40-50 perc is lehet. Nézegessük, ha esetleg elfőtt a leve, pótoljuk. A lényeg, hogy főjön puhára, nem baj, ha kicsit ragacsos.

A megfőtt rizst  1:3 arányban turmixoljuk el vízzel, de először az 1 csésze rizshez mindig 1 csésze vizet adjunk, majd további 2 csészényi vízzel hígítsuk fel, és úgy keverjük át a gépben.

Ízesítés: 1 teáskanál  só, ízlés szerint vanília és méz.

Használhatunk fehér rizst is, ez esetben nem kell előző este beáztatni, elég vízben megfőzni.



Kókusz ital 

Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5dl) kókusz reszelék
  • 3 bögre víz 
  • 1 teáskanál só
  • kevés méz, vagy vaníliás cukor

Elkészítése:

Az arányok megegyeznek az előző receptnél írottakkal, tehát 1 csésze kókuszreszelékhez három csésze vizet adjunk, 

de ebben az esetben mindenképpen forró vízzel turmixoljuk a kókuszt, különben nem oldódik ki a zsiradéktartalma.

Adjunk hozzá ízlés szerint mézet, ha kicsit édesebbre szeretnénk

Készíthetjük úgy is, hogy a kókuszreszeléket kétszeres mennyiségű vízben 5-6 percig főzzük, majd a vízzel együtt turmixoljuk. 


Szója ital

Hozzávalók:


  • 1 bögre (2,5dl) szójabab
  • 3 bögre víz


Elkészítés:

Áztassuk be egy éjszakára a szójababot főzzük meg. 

A megfőtt babból 1 csészényit turmixoljunk össze először 1 csésze vízzel, majd további 2 csészével (tehát 1:3 arányban). 

Adjunk hozzá 1 mokkáskanál sót adagonként, hogy elvegyük a szója jellegzetes ízét, valamint vaníliaőrleményt. 

Ízesíthetjük 1-2 evőkanál karobbal (szentjánoskenyér por) is, a kakaó helyettesítéseként


Zabital


Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5 dl) zabpehely
  • 3 bögre víz

  • 1 evőkanál méz
  • Csipet só
  • Csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés:

  • Keverjük össze a hozzávalókat egy lábosban, majd tegyük fel főni. A forrás után lassú tűzön teljesen főzzük meg, kb. 10 perc. 
  • Figyeljük, nehogy leégjen, ha  szükséges, pótoljuk még a vizet.
  • Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk simára.
  • Hagyjuk állni, majd sűrű szitán vagy gézanyagon, (ami van) szűrjük át. 
  • Turmixolás közben adjunk hozzá még annyi vizet, hogy megfelelő sűrűségű legyen

Hűtőben napokig eláll.


Köles ital 

Hozzávalók:


  • 1/4 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
  • 1 teáskanál méz
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 1 csésze, forró főtt köles
  • 1/2 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1/2 vaníliarúd (ha édes tejet készítünk)

Elkészítés:

1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még 3 csésze vizet adjunk hozzá.


Mandula-, dió-, mogyoró-, kesudió ital készítése 

A mandula esetében forró vízbe dobásával érdemes eltávolítani a barna héját, ugyanis nagyobb mennyiségben a héjban levő méreganyagok károsak a szervezetünkre. 

(Napi 7-8 szem héjasán is elfogyasztható.) A többi diófélénél rajta hagyhatjuk. 

A mogyorótejhez török mogyorót használjunk

Hozzávalók:

  • 1 csésze  bármilyen mag,
  • 3 csésze víz,
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A magokat 1:3 arányban turmixoljuk el vízzel, de először az 1 csésze szárazanyaghoz mindig 1 csésze vizet adjunk, majd további 2 csészényi vízzel hígítsuk fel, és úgy keverjük át a gépben. 

Ízesítés: 1 csi­pet só, ízlés szerint vanília és méz.

TIPP:

A magvakat a tej készítése előtt célszerű 4-5 órára( lehet többre is) beáztatni vízbe, könnyebb vele dolgozni, jobban kioldódnak a tápanyagok.


Bízom benne, hogy sikerült pár tippet adni a kísérletezgetéshez. 
Bármelyik ital tovább ízesíthető vaníliával, fahéjjal, szerecsendióval.

 Váljék egészségedre!


Ez is érdekelhet:

Hasznosnak találtad a cikket?

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal, lehet, hogy őket is érdekli!


Ez is érdekelhet: Növényi tejfölök, majonéz

Egyszerűen, könnyen készíthetünk majonézt, tojás és tej, vagy tejföl nélkül.

Különböző magvakból magunk is készíthetünk "tejfölt",remekül használható bármilyen étel sűrítésére..