Növényi italok  készítése otthon, könnyedén

2018.02.20

  A magas olajtartalmú magvak, a gabonafélék és a csonthéjas gyümölcsök feldolgozásával sokféle ízű növényi tejet nyerhetünk, amelyek kitűnően alkalmasak az ételek készítésekor a tehéntej helyettesítésére állaguknál fogva is, és mivel magas kalciumtartalommal rendelkeznek. 

Ne feledjük el, hogy a növényi tejek, mivel tartalmazzák a kiindulási anyagok,

  • magok rostjait - emésztést igényelnek, így elsősorban arra jók, hogy a gabonakásákat megfőzzük bennük, nem pedig arra, hogy a szomjunkat oltsuk velük.

A tejtermékek elhagyásával kieső fehérje- és kalciumbevitel miatt aggódóknak: 


  •  Igaz, hogy a teljes, táp-egész gabonák és az olajos magvak a tejhez viszonyítva kevesebb fehérjét tartalmaznak, viszont esetükben nem kell számolnunk azzal a veszteséggel, amit a tejtermékek fogyasztása esetén megfigyeltek.
  • A tejtermékeknél ugyanis a magas fehérjetartalom miatt a szervezet kiüríti a számára felesleges fehérjét, ami viszont a szervezetből távozásakor magához köti a kalciumot, vagyis ahelyett, hogy a kalcium beépülne a csontokba, "kimosódik" a szervezetből.
  • Az olajos magvakban kevesebb ugyan a kalcium mennyisége, de az lényegesen jobban hasznosul, mint a tejben lévő.

Tipp:

A növényi tej készítéshez elég egy erős turmixgép, minimum 500W, de legjobb a 750 Wattos.

Ezeknek a gépeknek már olyan magas a fordulatszámuk, hogy kellően selymes állagú tejet kapunk.

Kellemes kísérletezgetést. 


Rizs ital

Hozzávalók:


  • 1 bögre (2,5 dl ) barnarizs
  • 3 bögre víz
  • Pici só


Elkészítése:

A rizst a kétszeres mennyiségű vízben áztassuk be egy éjszakára.

Másnap tegyük fel főni az áztató vízben.

A főzési időt a rizs határozza meg, kb. 40-50 perc is lehet. Nézegessük, ha esetleg elfőtt a leve, pótoljuk. A lényeg, hogy főjön puhára, nem baj, ha kicsit ragacsos


Kókusz ital 

Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5dl) kókusz reszelék
  • 3 bögre víz 

Elkészítése:

Az arányok megegyeznek az előző receptnél írottakkal, tehát 1 csésze kókuszreszelékhez három csésze vizet adjunk, 

de ebben az esetben mindenképpen forró vízzel turmixoljuk a kókuszt, különben nem oldódik ki a zsiradéktartalma.

Adjunk hozzá ízlés szerint mézet, ha kicsit édesebbre szeretnénk


Szója ital

Hozzávalók:


  • 1 bögre (2,5dl) szójabab
  • 3 bögre víz


Elkészítés:

Áztassuk be egy éjszakára a szójababot főzzük meg. 

A megfőtt babból 1 csészényit turmixoljunk össze először 1 csésze vízzel, majd további 2 csészével (tehát 1:3 arányban). 

Adjunk hozzá 1 mokkáskanál sót adagonként, hogy elvegyük a szója jellegzetes ízét, valamint vaníliaőrleményt. 

Ízesíthetjük 1-2 evőkanál karobbal (szentjánoskenyér por) is, a kakaó helyettesítéseként


Zabital


Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5 dl) zabpehely
  • 3 bögre víz
  • 1 evőkanál méz
  • Csipet só
  • Csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat egy lábosban, majd tegyük fel főni. A forrás után lassú tűzön teljesen főzzük meg, kb. 10 perc. 

Figyeljük, nehogy leégjen, ha  szükséges, pótoljuk még a vizet.

Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk simára.

Hagyjuk állni, majd sűrű szitán vagy gézanyagon, (ami van) szűrjük át. 

Turmixolás közben adjunk hozzá még annyi vizet, hogy megfelelő sűrűségű legyen

Hűtőben napokig eláll.


Köles ital 

Hozzávalók:


  • 1/4 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
  • 1 teáskanál méz
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 1 csésze, forró főtt köles
  • 1/2 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1/2 vaníliarúd (ha édes tejet készítünk)

Elkészítés:

1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még 3 csésze vizet adjunk hozzá.


Mandula-, dió-, mogyoró-, kesudió ital készítése 


A mandula esetében forró vízbe dobásával érdemes eltávolítani a barna héját, ugyanis nagyobb mennyiségben a héjban levő méreganyagok károsak a szervezetünkre. 

(Napi 7-8 szem héjasán is elfogyasztható.) A többi diófélénél rajta hagyhatjuk. 

A mogyorótejhez török mogyorót használjunk

Hozzávalók:

  • 1 csésze  bármilyen mag,
  • 3 csésze víz,
  • 1 csipet só

Elkészítés:


A magokat 1:3 arányban turmixoljuk el vízzel, de először az 1 csésze szárazanyaghoz mindig 1 csésze vizet adjunk, majd további 2 csészényi vízzel hígítsuk fel, és úgy keverjük át a gépben. 

Ízesítés: 1 csi­pet só, ízlés szerint vanília és méz.


Bízom benne, hogy sikerült pár tippet adni a kísérletezgetéshez. 
Bármelyik ital tovább ízesíthető,  váljék egészségedre!


Hasznosnak találtad a cikket?

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal, lehet, hogy őket is érdekli!