Padlizsánkrém

2018.07.31

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 1 darab padlizsán
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • 1 közepes nagyságú főtt  burgonya
  • 1 kis fej hagyma
  • 1/2 teáskanál őrölt mustármag
  • 1 teáskanál adalékmentes só
  • 1 mokkáskanál borsikafű,
  • Víz, szükség szerint

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, majd villával 5-6 helyen megszurkáljuk, és tepsibe téve, jól megsütjük. 25-30 perc (Ha elfelejtjük megszurkálni, felrobbanhat a sütőben, és a sütő kitakarítása nem kis feladat lesz.) Ha kihűlt a padlizsán, rozsdamentes késsel meghámozzuk, elturmixoljuk.

Adagoljuk a turmix gépbe a többi hozzávalót a felsorolás sorrendjében, és alaposan keverjük el. A pástétom hűtőben 4-5 napig is eláll - feltéve, ha marad belőle még másnapra is!


Tipp:

Ez a krém csíkos padlizsánból készült, de természetesen a lila is tökéletes.

A csíkos padlizsán íze enyhébb, lágyabb, mint a lila színűé. A burgonyát is az erős íz enyhítése miatt javasolt használni, de természetesen elhagyható.

Célszerű késes aprítót, vagy botmixert használni, mert a turmixgéphez több folyadékra van szükség.


Történelme, jellemzői: 

A padlizsán Kelet-Indiában, vadon termett, kezdetben tüskés volt. Nemesített változatát Délkelet-Ázsiában nevelték kb. i. e. 1500 táján. Dél-Európába a keresztes hadjáratokkal került be. 


Egészségügyi hatása: 

Ázsiában és Afrikában fogamzásgátlónak, görcs elleni szernek tartották, kanyarót, gyomorrákot kezeltek vele. 

Külsőleg fekélyekre, égési sebekre, reumára alkalmazták.

Európai kísérletek bizonyítják, hogy gátolja a koleszterin lerakódását az érfalon, és rákellenes anyagokat is tartalmaz. 

A vágott felületet mindig sózzuk be, hogy kesernyés leve a só hatására távozzon. A pucoláshoz és vágáshoz rozsdamentes fém, műanyag, vagy fakést használjunk. 


Könnyen, gyorsan elkészíthető!

Fogyaszd egészséggel!