Rakott zöldséges tál

2019.09.02

Tészta imádók részére egy kis válogatás, ne kelljen lemondaniuk kedvencükről

Hozzávalók :

  • 20 dkg sárgarépa, felkarikázva
  • 20 dkg brokkoli, rózsáira szedve
  • 20 dkg cukkini, felkarikázva

---------

25 dkg kifőtt tészta

Sokféle tészta közül választhatunk:

(lehet teljes kiőrlésű, tojásmentes, Graham lisztes, vagy kukoricalisztből készült, de nagyon látványos

színes tészta is kapható.

Tésztaimádók válogathatnak kedvükre

----------------

Besamelmártás (a recept alján)

  • 2 teáskanál tengeri só
  • 2 evőkanál sörélesztő pehely
  • 2-3 evőkanál finomliszt

Elkészítése:

  Pároljuk meg a zöldségeket pároló szűrő segítségével gőz fölött, de csak annyira, hogy azért ropogósak maradjanak.

Főzzük ki a tésztát, majd keverjük össze a zöldségekkel. 

A besamelmártásba keverjük bele a sót, a sörélesztő pelyhet és a lisztet. 

Öntsük a tésztára a besamelmártást. 

Óvatosan, hogy a zöldségek egészben maradjanak, forgassuk össze az egészet. 

Ha szeretjük, a tetejét megszórhatjuk pirított szezámmaggal.


Besamel mártás 

Hozzávalók:

  • 1 liternyi magtej ITT
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál sörélesztő pehely
  • 2-3 evőkanál liszt

Elkészítés

A hozzávalókat keverjük ki csomómentesre, és főzzük fel, hogy besűrűsödjön.


Egészségügyi hatása: 

A sörélesztő pehely használatával sajtos íz világot tudunk teremteni. (A sörélesztő pelyhet az árpa erjesztésének elindításával, majd leállításával nyerik.) Igen magas a B-komplex vitamintartalma.

A sárgarépa  előnye, hogy hetente 5 szál elfogyasztásával jelentősen csökkenthető a tüdőrák kockázata. 

A benne található béta-karotin az A-vitamin elő-vitaminjaként segíti a sötétben látást. 

(Az A-vitamin hiánya a felelős a farkasvakság kialakulásáért.)


Jó étvágyat hozzá!