Sárgarépa saláta

2019.03.28

Alacsony kalória tartalmú saláta, ideális fogyókúra esetén vacsorára, de bármelyik zöldséges főétel remek kiegészítője lehet.

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb szál sárgarépa, gyufaszálra vágva (vagy Julienne-re reszelve)
  • 1/2 csésze nyers zeller, gyufaszálra vágva (Julienne-re reszelve)
  • 1/4 csésze durvára vágott dió
  • 1 csésze koktélparadicsom, felkockázva
  • 1/4 csésze az elkészített alacsony kalóriatartalmú majonézből

Az alacsony kalóriatartalmú majonézhez: 

  • 1/4 csésze blansírozott (= barna héjától megfosztott) mandula*
  • 2 csésze víz
  • 6 csapott evőkanál finomliszt
  • 1/4 csésze kesudió vagy blansírozott mandula
  • 1 dió nagyságú vöröshagyma, négybe vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma, félbe vágva
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál só

Elkészítése:

Keverjük össze egy tálban a felaprított zöldségeket, majd öntsük rá az elkészített majonézt.


Majonéz készítése:

Turmixgépben pépesítsük a hozzávalókat. Egy lábosba átöntve, főzzük folyamatosan kavargatva addig, amíg a krém elválik az edény falától. Tartsuk a majonézt hűtőben a felhasználásig. Ha esetleg kicsit sűrűbb lesz a megszokott állagnál, kevés hideg vizet hozzáadva, turmixoljuk újra.


*Mandula blansírozása:

A felhasználni kívánt mandulát öntsük egy kis tálba, vagy lábasba.

Öntsük le forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk kihűlni a vizet.

Ekkor már könnyen elválnak a mandula szemek a héjtól.


TIPP:

A receptben megadott mennyiségekből több majonézünk lesz, mint ami a salátához kell. Viszont kisebb mennyiséggel még a legprofibb turmixgép is küszködne, csak felröptetné a kehely falára, és nem tudná keverni. Az öntet napig eláll a hűtőben, így más ételhez is fel lehet használni.


Jó étvágyat hozzá!