Sárgarépa-sütőtök-saláta

2019.03.11

Könnyen elkészíthető kitűnő saláta. Fogyasztható önálló ételként délután, vagy vacsorára, de jó választás bármely főétel kiegészítőjeként is. 


Hozzávalók 

  • 2 nagyobb szál sárgarépa, lereszelve
  • Kb. 30-40 dkg sütőtök, nyersen, meghámozva és lereszelve
  • 2 csésze fekete olívabogyó, egészben hagyva

Öntethez: 

  • 1 csésze blansírozott (barna héjától megfosztott) mandula
  • 2 csésze víz
  • 1 dió nagyságú vöröshagyma, négybe vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, félbe vágva
  • 2 evőkanál szárított kapor
  • 3 teáskanál szárított petrezselyem
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál tengeri só

Elkészítése:

A sárgarépát és a sütőtököt egy négyoldalú reszelő  legnagyobb lyukú oldalán reszeljük le. Pici, adalékmentes sóval  ízesíthetjük. Nem kell kinyomkodni, így lesz finom.

Keverjük össze a saláta alapanyagait. 

Turmixoljuk össze az öntethez valókat, majd öntsük rá a salátára. 

Fogyasztás előtt hűtsük be pár órára, hogy az ízek összeérjenek.


Élettani hatása:

Régóta ismert a sütőtök nyugtató hatása az idegekre és az emésztőrendszerre. 

Éppen ezért jól használható fekélyek, vastagbélgyulladás, nehéz emésztés, veseelégtelenség esetén. 

Jó forrása az A-vitamin elő vitaminjának, a béta-karotinnak, valamint a szintén antioxidáns hatású E-vitaminnak. Vegetáriánusoknak éppen ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott.

 Alfa-karotin- tartalma védi a nőket a méhnyakráktól, és a tüdőfunkciót is javítja.

A tökmag : 

Kitűnő cink-, magnézium-, vas-, foszfor és káliumforrás, de használják féregűzésre és hashajtásra is. 

Segít a prosztata és vizeletürítési problémákban. 


Jó étvágyat hozzá!