Spárgás pizza

2018.05.08

Pizza spárgával


Hozzávalók:

Tésztához: 

  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl meleg víz
  • 35 dkg liszt (5 dkg világos rozs, 20 dkg tönköly 5 dkg rétesliszt, 5 dkg fehér liszt)
  • 1/2 dl olaj
  • 1 teáskanál tiszta só

Töltelék:

Valójában bármilyen zöldség lehet, jelen esetben a következő:

  • 1 csomag  (fél kg spárga)
  • 1/2 bögre mirelit morzsolt kukorica
  • 1 nagy fej hagyma cikkekre vágva
  • 1 bögre brokkoli fej, apróra szétszedve
  • só, bors, vegamix, oregánó, majoránna

Öntet:

Paradicsom szósz:

Dobozos, 1/2 liter paradicsomlé fele, bazsalikommal, pici cukorral összefőzve. ( a cukor csökkenti a paradicsom savasságát!)

Ne használjunk édesítőket, cukorpótlókat. A bennük lévő összetevők többet ártanak, mint 2-3 teáskanál cukor!

Fehér szósz:

  • 1 dl mandula, 
  • 1 1/2 dl víz
  • pici só
  • fél citrom kifacsart leve 

Elkészítése:

Tészta:

A liszteket keverjük össze, közepébe kis mélyedésbe morzsoljuk el az élesztőt, öntsünk rá kb. 1 dl langyos vizet. Takarjuk le, várjuk meg, míg az élesztő "felfut". Ha langyos vízzel öntjük fel az élesztőt, nincs szükség cukorra. Anélkül is "dolgozni" fog! 

Ha az élesztő feljött, tegyük hozzá az olajat, a sót, dagasszuk ki a tésztát, hagyjuk kelni 1 órát. Ha szükséges adjunk hozzá még vizet. A tészta legyen közepesen lágy, de ne ragadjon. Hagyjuk kelni 1 órát.

Ez alatt a spárga talpából vágjunk le annyit, amennyi fás, a szálakat csokorba kötve állítsuk bele 1/2 liternyi forrásban lévő sós vízbe, és a gőzben pároljuk meg.

Nyújtsuk ki a tésztát, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kenjük meg bőven a paradicsom szósszal. 

Szép sorban rakjuk le a spárgát, a kukoricát, a brokkolit, és a hagymát. 

Tetejére is önthetünk egy kis paradicsom szószt. Szórjuk meg a fűszerekkel, majd öntsük rá a mandula öntetet.*

180 fokos sütőben 35-40 perc alatt tökéletesre sül.

Ha kisült, szórjuk meg 1-2 evőkanál sörélesztőpehellyel, sajtos ízt ad az ételnek.


*Mandula öntet:

A mandulát áztassuk be annyi vízbe, ami épp ellepi. Hagyjuk ázni 1-2 órát. Turmix gépben aprítsuk jól össze, tegyük bele a sót, és citromlét. A citromlé adja a savasságát, amivel a tejfölhöz hasonló ízt kapunk.

Amikor már nagyon sűrű, pici vizet még öntsünk hozzá.

Látszólag elég híg masszánk lesz, de hő hatására megszilárdul.


Tovább tart leírni, mint elkészíteni.


Jó étvágyat hozzá!