Szerzetesek eledele

2018.04.24

Szerzetesek eledele

(Kínai ropogós zöldség)


Hozzávalók:

  • 1/4 kg káposzta, nagyobb kockákra vágva
  • 1 csésze mirelit zöldborsó
  • 1 csésze mirelit kukorica
  • 1 csésze mirelit zöldbab (zöld színű is legyen!)
  • 1 csésze vékonyan szeletelt nyers sárgarépa
  • 1 csésze vékonyan szeletelt gomba
  • 1/2 csésze szójaszósz
  • 3-4 evőkanál olaj

30 dkg főtt barnarizs

Elkészítése:

Forraljunk fel 1 liternyi vizet, és öntsük rá az előzetesen nyersen összekevert öt zöldségre. 

5-6 perc után szűrjük le, és teflonserpenyőbe téve, leöntve a szójaszósszal, folyamatos forgatás mellett forrósítsuk át pár perc alatt, de csak annyira, hogy ropogósak maradjanak a zöldségek.

A tűzről levéve keverjük hozzá az olajat, és a még meleg főtt barnarizzsel körítve tálaljuk azonnal.

Jó étvágyat hozzá!


Egészségügyi hatása: 

A káposzta magját és levelét már az ókoriak is használták, általa maradtak a hatalmas lakomákon tovább józanok.

A tudomány felismerte, hogy a káposzta erős antioxidáns, koleszterincsökkentő és vércukor csökkentő hatással bír. 

Igen sok fitoösztrogént, E-, C-, és A-vitamint tartalmaz.

 A rendszeres káposztafogyasztás a prosztata-, a húgyhólyag-, az emlő-, és a dohányosok esetében a tüdőrák kialakulását akadályozhatja meg, vagy már meglévő betegség esetében jelentős gyógyulás érhető el. 

Magas rosttartalmának köszönhetően a káposzta kifejezetten segíti a bélbaktériumok működését.

Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel!