Tészta paprikás

2019.09.02

Tészta imádók kedvence

Hozzávalók

  • 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva
  • 1 evőkanál adalékmentes só
  • 2 evőkanál Vegamix
  • 2 teáskanál borsikafű (lehet bors is)
  • 2 babérlevél 2 evőkanál pirospaprika
  • 50 dkg zöldségkeverék tetszőlegesen összeállítva (lehet mirelit is)
  • 25 dkg tészta (nem kell megfőzni előre)

---------

2 dl növényi tejföl (lásd ITT)

Elkészítése:

A vöröshagymát vízen megpároljuk, és ízesítjük sóval, Vegamix-el, Borsika fűvel, (lehet őrölt bors is) babérlevéllel.

Amikor megpuhult, meghintjük a pirospaprikával. Ráöntjük a zöldségkeveréket, puhára főzzük, ha szükséges, egy kevés víz hozzáadásával, bár a zöldségek engednek magukból vizet.

Kivesszük a babérleveleket, beletesszük a barna tésztát, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen csak ellepje. Fedő alatt főzzük tovább, és amikor a tészta felszívta a vizet és megpuhult, a növényi tejföllel sűrítjük, majd újból felforraljuk.


TIPP:

Ha mirelit zöldséget használunk, a tésztát főzzük ki külön, a zöldségeket rövid ideig pároljuk a hagymával együtt, hogy ne főjön túl, majd ha kész keverjük össze a tésztával.


Egészségügyi hatása: 

A Földközi-tenger medencéjéből származó fűszernövé­nyünk a borsikafű, vagy más néven csombor. 

Serkenti a hasnyálmirigy működését, a gyomorsav kiválasztását.

Kiváló fertőtlenítő, ismeretes vérnyomáscsökkentő és az asztmás rohamok elleni hatása is.

Jól helyettesíti a gyomrot irritáló feketeborsot.

A borsikafű gyomorerősítő, görcsoldó, bélféregirtó és felfúvódást gátló hatásáról is ismert.

Legyünk vele óvatosak, túlzott adagolása keserűvé teszi az ételt!


Jó étvágyat hozzá!