Tésztapaprikás

2018.04.22

Tésztapaprikás 

A tésztás ételekhez  érdemes tojás nélküli tésztát választani.

A jó hír, hogy lisztérzékenyek számára kukoricalisztből és rizslisztből készült tészta is kapható


Hozzávalók:

  • 2 nagy fej vöröshagyma, felkockázva
  • 2 teáskanál  adalékmentes só
  • 2 evőkanál vegamix*
  • 1 teáskanál borsikafű
  • 2 babérlevél 
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1/2 kg mirelit zöldségkeverék (nem kell felolvasztani)
  •  25 dkg tészta  (nem kell megfőzni előre)

*Vegamix: bioboltokban, nagyobb élelmiszer áruházakban kapható.

Só, és adalékanyagoktól mentes, szárított zöldségeket tartalmaz.


Elkészítése:

    A vöröshagymát kevés vízben megpároljuk, és ízesítjük  sóval, vegamixszel*, borsikafűvel, babérlevéllel. 

Ha megpuhult, meghintjük a pirospaprikával. Ráöntjük a zöldségkeveréket, puhára főzzük, ha szükséges, egy kevés vizet adhatunk hozzá, bár a zöldségek engednek magukból vizet.

Vegyük ki a babérleveleket, adjuk hozzá  a tésztát, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen csak ellepje. Fedő alatt főzzük tovább, és amikor a tészta felszívta a vizet és megpuhult, a növényi tejföllel  sűrítjük, majd újból felforraljuk.


Élettani  hatása:

A Földközi-tenger medencéjéből származó fűszernövé­nyünk a borsikafű, vagy más néven csombor. 

Serkenti a hasnyálmirigy működését, a gyomorsav kiválasztását. 

Amellett, hogy kiváló fertőtlenítő, ismeretes vérnyomáscsökkentő és az asztmás rohamok elleni hatása is. 

Jól helyettesíti a gyomrot irritáló fekete borsot. 

A borsikafű gyomorerősítő, görcsoldó, bélféregirtó és felfúvódást gátló hatásáról is ismert. Legyünk vele óvatosak, túlzott adagolása keserűvé teszi az ételt!


Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel!