Töltött káposzta

2019.01.12

Töltött káposzta

Hagyományostól eltérő, hús-, tojás-, tej., zsírmentes

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 30 dkg rizs
  • 40 dkg vegyes zöldség (lehet fagyasztott is)
  • Sárgarépa, petrezselyem, zeller, zöldborsó, kukorica, gomba
  • Minél többféle, annál színesebb, látványosabb.
  • 1 nagy fej hagyma, vagy 10-15 cm-es póréhagyma
  • Sűrített paradicsom
  • Fűszerek: só, bors, pirospaprika, majoránna, vegamix*, bármilyen fűszer, amit amúgy is használsz a töltött káposztába.

*Vegamix: Só nélküli szárított zöldségekből álló fűszerkeverék, bio boltokban, nagyobb élelmiszer boltokban kapható. Ha van saját, az a legjobb.


Elkészítése:

Előkészítés:

A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a leveleket óvatosan egyenként leválasszuk.

Forró vízzel leforrázzuk. Kevesebb időt igényel, mint a sima káposzta, ezért figyeljük.

A rizst 2 szeres mennyiségű sós vízben tegyük fel főni.

A hagymát vágjuk apró kockára, ha póréhagymát választottunk, azt vékony karikára.

Kevés vízzel pároljuk meg. Tegyük hozzá a zöldségeket is.

Ha friss zöldséggel dolgozunk, a borsó maradjon utoljára.

A zöldségek vizébe tegyünk sót, vegamixet.


Rakjuk össze:

A leforrázott, kihűlt kelkáposzta levelekről vágjuk ki a középső részt.

A megfőtt rizsből vegyünk el egy bögrényi, 2,5-3 dl mennyiséget, tegyük félre.

A rizst, és a párolt zöldségeket keverjük össze, fűszerezzük ízlés szerint.

Ilyenkor adjuk hozzá az általunk használt zsiradékot, olajat.

Hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, kicsit fűszerezzük még, ha jónak érezzük, töltsük meg a leveleket a töltelékkel.


Befejezés:

A sűrített paradicsomból készítsünk paradicsom szószt, kevés vízzel hígítsuk fel, fűszerezzük sóval, borssal, ha szeretjük, bazsalikommal. 


Tipp:

Egy kanál cukor, (nem édesítő!) Csökkenti a paradicsom savasságát.


A kész tölteléket tegyük egy jénaiba, vagy tepsibe, locsoljuk meg a paradicsom szósszal

A félretett rizsből készítsünk rizstejfölt:

Az egy bögre rizshez öntsünk egy bögre vizet, csipet sót, 2 evőkanál citromlevet, majd alaposan turmixoljuk össze.

Ez lesz a "tejföl" a töltött káposztánkon. Toljuk sütőbe, 20-25 perc alatt készre sül.

Váljék egészségedre!


Ha ízlett az étel, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!