Töltött tök

2018.07.04

Töltött tök


Könnyű nyári ebéd, vagy vacsora


Hozzávalók:

1 közepes méretű gyenge tök

Töltelékhez: 


  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 közepes karalábé
  • 1 kis fej zeller
  • 1 fej hagyma 
  • Fűszerek 


Elkészítés: 

A hagymát apróra vágom, pici vízen megdinsztelem.

Közben a zöldségeket is apró kockákra vágom, mehet a hagymára, együtt párolódjanak tovább.

Pici vizet kell alá önteni, nehogy lesüljön.

Fűszerezem, só, pici bors, Vegamix*, vagy bármilyen zöld fűszer, amit szeretsz.

*Vegamix: bioboltokban, nagyobb élelmiszer boltokban kapható sómentes fűszerkeverék.

Amíg elkészül, hosszában ketté vágom a tököt, a magokat kikaparom.

Itt jön egy kis "kanyar!"

A magokat, a körülötte lévő anyaggal turmixba teszem, alaposan elkeverem, ezt az öntetet kerül a zöldséges alapra. Így felhasználható az értékes tökmag is.

Az elkészült tölteléket a félbe vágott tökök belsejébe öntöm.

A tököt ebben az esetben nem kell előre besózni, mert levet enged, és sütéskor eláztatja a tököt.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180Co-on 20-30 perc alatt sül meg.

Sütés előtt meglocsolhatjuk bármilyen növényi tejföllel.


Változatok:

A töltelék gazdagítható gombával, reszelt tofuval, esetleg borsóval.

Csak a képzelet, és a konyha készlet szab határt. 


Jó étvágyat hozzá!

Fogyaszd egészséggel!

Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel!