Tönkölylisztes kenyér magvakkal

2018.05.14

Hozzávalók:

Kovászhoz:

  1. 10 dkg rozsliszt
  2. 5 dkg rétesliszt
  3. 1 dkg élesztő
  4. 1 dl langyos víz (szoba hőmérsékletű, szénsavmentes ásványvíz)

Kenyérhez:

  1. 30 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt
  2.   5 dkg sima fehérliszt 
  3. 1 dkg élesztő
  4. 10 gramm só
  5. 2,5- 3 dl víz
  6. 1,5 evőkanál olaj

Magvak:

Tetszőleges összeállítás, amilyen van. El is hagyható!

  1. 1 evőkanál tökmag
  2. 1 evőkanál lenmag
  3. 1 evőkanál szezámmag
  4. 1 evőkanál napraforgómag

Elkészítés

Az első 4 összetevőből kovászt készítek, ami egy éjszakán áll az asztalon, vagy konyha pulton.

TIPP!

A tálat fedjük le, de ne zárjuk le légmentesen, mert keléskor kifut a kovászunk.


Másnap:

A kovászt tegyük dagasztó tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót.

A vizet ne öntsük hozzá egyszerre, adagoljuk, ahogy a tészta állaga kívánja.

Alaposan dagasszuk ki a tésztát.

Kenyérsütő gép esetén nyugodtan bízzuk a gépre, dagasztógép esetén 15-20 perc.

Ha kézzel dagasztunk, érezzük az állagán.

Ha kész, tegyük kelesztő tálba, letakarva pihenjen egy órát!


Gyönyörűen megkelt. Borítsuk ki lisztezett felületre, formázzuk meg kenyér formára.

Jénai edényben szoktam sütni.

Ez a mennyiség egy  3 literes jénai méretének jó.

A jénait sütőpapírral kibélelem, beleteszem a kenyeret, ráteszem a tetejét, újabb egy órát pihentetem.
Ha szeretnénk, ilyenkor lehet bevágni a tetejét egy éles késsel, vagy pengével. Ami van.

Fél óra elteltével kapcsolom be a sütőt, kb. 230 fokra.
Amikor bemelegedett a sütő, a kenyér és a jénai tetejét vízzel bepermetezem.

Beteszem sülni. 

Sütési idő:  55-60 perc.

Akkor jó, ha megkopogtatva kongó hangot ad a kenyér.

Ha még nem találjuk elég jónak, fedő nélkül 10- 15 percre vissza lehet tenni a sütőbe.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel!