Vöröslencse fasírt

2018.04.26

Vöröslencse fasírt


Hozzávalók:

  • 20 dkg vörös lencse 
  • 1 közepes fejvöröshagyma,egészen apróra vágva
  • 1/2 evőkanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál friss petrezselyem zöldje, apróra vágva
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1/2-1 teáskanálnyi tiszta só
  • Zsemlemorzsa
  • Olaj

Elkészítése:

          Áztassuk be forró vízbe a vörös lencsét 1 óra hosszára, majd szűrjük le, hagyjuk a szitában, hogy leszáradjon róla a víz. 

A megszáradt lencsét daráljuk le, és keverjük hozzá a zsemlemorzsa kivételével a többi hozzávalót, illetve ha szükséges, sűrítésként adjunk még hozzá zsemlemorzsát. 

Vizes kézzel formáljunk belőle fasírtocskákat vagy kroketteket, és sütőpapírral kibélelt sütőben süssük pirosra úgy, hogy mindegyik fasírt tetejét egy kis ecset segítségével megolajozzuk.

Ez a fasírt a koriander használata miatt jellegzetesen indiai ízű.

Főzelékekhez, salátákhoz  feltétként kiváló!


Egészségügyi hatása:

A vörös lencse a lencsefélék közül a legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető alapanyag, mivel a magyar lencsével ellentétben, nem tartalmazza az áztatást és hosszabb főzést igénylő kemény héjat. 

Röpke 20-30 perc alatt könnyűszerrel elkészíthetünk belőle salátát vagy egytálételt.


Jó étvágyat hozzá!

Ez is érdekelhet:


Vajpótlók:

A legegyszerűbben elkészíthető vajpótló, vagy kence, mártogató, ahogyan szeretnéd.

A babfélék esetében ugyanazokat az előkészítő munkálatokat kell elvégeznünk, mint más hüvelyesek esetében, azaz szükséges a bő vízben történő, legalább 12 órás áztatás, azt követően a kb. egy-másfél órás főzés. Az első főzőlevet itt is lecserélhetjük, a második lébe tegyük a fűszereket és a sót. A főzési idő függ a növény fajtájától és tárolásának...

1 csésze főtt csicseriborsó1 csészényi megpárolt sütőtök1 csésze víz
1/2 citrom leve3-4 evőkanál olívaolaj lehet (napraforgó is)1 evőkanál szárított lestyán1-2 teáskanál (ízlés szerint) adalékmentes tiszta só