Zabkása

2018.02.13

A klasszikus zabkása

Hozzávalók:


  • 1/2 csésze zabpehely
  • 1 nagy szem meghámozott és csíkokra felvágott alma
  • 1/4 csésze kókuszreszelék
  • 1/4 csésze mazsola
  • 1 1/2 csésze víz, vagy növény tej
  • 1/4 csésze pirított, apróra vágott mandula
  • 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • 1 teáskanál vaníliakoncentrátum
  • 1/4-1 teáskanál só
  • Díszítéshez bármilyen gyümölcs

Elkészítés: 

Az összetevőket, az alma kivételével öntsük kis lábasba, főzzük meg. Főzzük  5-6 percig, ha szükséges a vizet, vagy tejet pótoljuk. Ha kész, szórjuk rá a csíkokra felvágott almát, díszítsük további gyümölcsökkel.   

Jó étvágyat. 


Vitamin- és tápanyagtartalma: 

Jódtartalma segíti a pajzsmirigy működését, szilícium tartalma fényessé teszi a szemet és a hajat, és jó erőnlétet biztosít.  A zab könnyen emészthető, ezért gyerekek, idősek, valamint gyomor- és bélbetegségben szenvedőknek is ajánlott.


Élettani hatása:


A zab erősíti  az immunrendszert, csökken az álmosság, a fáradékonyság. Regenerálja az idegeket, élénkíti, pezsdíti az egész idegrendszert. 

Melegítő hatású gabona.

A zab enyhe hashajtóhatású. Rugalmas rostanyagai eltávolítják az epesavat, csökkentik a vér káros koleszterinszintjét és a vérnyomást.   Nyálkaképző anyagai védik a gyomorfalat és a patkóbél felszínét is. Rendszeres fogyasztása viszonylag hamar megszünteti a vérszegénységet.


Tipp:

Az almás ételek megszokott fűszere a fahéj, ami okozhat  gyomorirritációt

Két rész őrölt koriander és egy rész őrölt kardamommag keverékével a fahéjra emlékeztetőízt kapunk, a káros mellékhatások nélkül.


Nézd meg a korábbi bejegyzéseket is!