Zöldbab főzelék

2019.08.30

Zöldbabfőzelék kaporral

Egészségügyi hatása:

A zöldbab szintén flavonoidtartalommal rendelkezik. 

(A flavonoidok felelősek egy-egy zöldség vagy gyümölcs ízéért, színéért, esetleges frissítő hatásáért. Hatásukat vizsgálva megállapították, hogy igen erőteljes gyulladásgátlók.

 Daganat-, vírus-, és baktériumellenes hatásuk ugyanúgy ismeretes, mint értágító, vagy a "rossz" LDL-koleszterincsökkentő hatásuk.)

A babfélékben található rutin nevű flavonoid meggátolja, hogy a bevitt C-vitamint az oxidáció tönkretegye, megakadályozza a fogínyvérzést, segít a fertőzésekkel szembeni védekezésben. Erősíti a hajszálerek falát, véd a véraláfutások kialakulásától, segít az ödéma kezelésében.


Hozzávalók: ( 4 adag)

  • 1 kg sárga hüvelyű zöldbab, felvágva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma, szétnyomva
  • 2 evőkanál Vegamix
  • 1 csomag kapor (lehet szárított is, de a frissel az igazi)
  • 1 evőkanál adalékmentes só
  • 2 nagyobb babérlevél

A habaráshoz:  

  • fél csésze( 1,5 dl) kesudió 
  • 1 csésze víz
  • 2-3 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítése:

   Főzzük meg a zöldbabot 1 liter vízben, fűszerezve a fokhagymával, a Vegamixszel, a kaporral, a babérlevéllel és a sóval.

Turmixoljuk krémesre a kesudiós habarást, majd adjuk hozzá a főzelékhez, és forraljuk együtt, 5-6 percig


A korábban megszokott rántással szemben a kesudió biztosítja a szükséges zsiradékot, a magban lévő olajokkal.


Jó étvágyat hozzá!