Zöldséges hajdina

2019.09.22

Zöldséges hajdina 

Hozzávalók:

  • 20 dkg hajdina

                     --------------

  • 1 nagy fej vöröshagyma, lereszelve
  • 2 evőkanál Vegamix*
  • 1 evőkanál tárkony
  • Adalékmentes só, ízlés szerint
  • 2-3 közepes sárgarépa, lereszelve
  • 1 közepes zeller, lereszelve
  • 1/2 kg brokkoli, kis rózsáira szedve
  • 3-4 evőkanál paradicsompüré

Elkészítése:

  Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt, forrázzuk le fél liternyi vízzel, majd 10 perc állás után szűrjük le.

Ezalatt készítsük el a ragut:

 A hagymát pároljuk meg a fűszerekkel, majd apránként adjuk hozzá a többi zöldséget. Legutoljára a brokkolit, mert annak kell a legkevesebb idő a megpuhuláshoz.

 Keverjük bele a leforrázott, leszűrt hajdinát és a paradicsompürét, öntsünk hozzá még 2 dl vizet, és az egészet főzzük addig, amíg a hajdina teljesen megpuhul és kinyílik.

*Vegamix:

Só mentes, szárított zöldségekből készült fűszerkeverék. Bioboltokban, nagyobb élelmiszerüzletekben kapható


Egészségügyi hatása:

A Közel-Keleten őshonos tárkony erdélyi közvetítéssel érkezett hazánkba. 

Az emésztést javító, vesetisztító hatású teafőzete kitűnően bontja a zsírokat, a benne lévő keserű-anyagok miatt. 

Hüvelyesekből és burgonyából készült ételek kitűnő fűszere.

Óvatosan adagoljuk, hiszen ha túl sokat használunk belőle, erős aromája az ételek eredeti izét elnyomja.

Tipp:

Kiváló főétel, de vacsorára is fogyasztható.

Jó étvágyat hozzá!