Zöldséges hajdina

2018.05.05

Zöldséges hajdina


Hozzávalók:

  • 20 dkg hajdina
  • 1 nagy fej vöröshagyma, lereszelve
  • 2 evőkanál vegamix
  • 1 evőkanál tárkony
  • tengeri só, ízlés szerint
  • 2-3 közepes sárgarépa,lereszelve
  • 1 közepes zeller, lereszelve
  • 1/2 kg  brokkoli,kis rózsáira szedve
  • 3-4 evőkanál paradicsompüré

Elkészítése:

Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt, forrázzuk le 1 liternyi vízzel, majd 10 perc állás után szűrjük le.

Ezalatt készítsük el a ragut:

 A hagymát pároljuk meg a fűszerekkel, majd apránként adjuk hozzá a többi zöldséget. Legutoljára a brokkolit, mert annak kell a legkevesebb idő a megpuhuláshoz. 

Keverjük bele a leforrázott, leszűrt hajdinát és a paradicsompürét, öntsünk hozzá még 1/2 liter vizet, és az egészet főzzük addig, amíg a hajdina teljesen megpuhul és kinyílik.

Fogyasszunk hozzá jó sok nyers salátát!


Élettani hatása:

A Közel-Keleten őshonos tárkony erdélyi közvetítéssel érkezett hazánkba. 

Az emésztést javító, vesetisztító hatású teafőzete kitűnően bontja a zsírokat, a benne lévő keserű anyagok miatt. 

Hüvelyesekből és burgonyából készült ételek kitűnő fűszere. 

Óvatosan adagoljuk, hiszen ha túl sokat használunk belőle, erős aromája az ételek eredeti izét elnyomja.


Jó étvágyat hozzá!