Zöldséges rakottas

2018.04.16

Rakott zöldség, tésztával


Hozzávalók:

  • 20 dkg sárgarépa karikára vágva
  • 20 dkg brokkoli, rózsáira szedve
  • 20 dkg cukkini karikára vágva
  • 25 dkg  tészta lehet durum, kukoricalisztes, bármilyen tojás nélküli tésztát választhatunk.
  • Besamelmártás  (Leírásért kattints ide!)
  • 1 teáskanál  só
  • 2 evőkanál sörélesztő pehely
  • 2 evőkanál finomliszt (lisztérzékenyek kukorica keményítőt használjanak)

TIPP:

Besamelmártás helyett rizstejszínt is használhatunk:

  • 1 csésze főtt rizs,
  • 1 csésze víz
  • 1/2 citrom leve, pici só

Turmixoljuk simára (1-2 percig.) 

Kiváló sűrítő hatása van, ha kerülnénk a lisztet, remek alternatíva.


Elkészítés:

  Pároljuk meg a zöldségeket pároló szűrő segítségével gőz fölött, de csak annyira, hogy még ropogósak maradjanak.

Főzzük ki a tésztát, majd keverjük össze a zöldségekkel.

 A besamelmártásba keverjük bele a sót, a sörélesztő pelyhet és a lisztet. 

Öntsük a tésztára a besamelmártást. 

Óvatosan, hogy a zöldségek egészben maradjanak, forgassuk össze az egészet. 

Ha szeretjük, a tetejét megszórhatjuk pirított szezámmaggal.


Élettani hatása:

 A sörélesztő pehely használatával sajtos íz világot tudunk teremteni. 

(A sörélesztő pelyhet az árpa erjesztésének elindításával, majd leállításával nyerik.) Igen magas a B-komplex vitamintartalma. 

A növényi étkezésben a B-12 vitamin pótlására is fogyasszák!

sárgarépa  előnye, hogy hetente 5 szál elfogyasztásával jelentősen csökkenthető a tüdőrák kockázata. A benne található béta-karotin az A-vitamin elővitaminjaként segíti a sötétben látást. 

(Az A-vitamin hiánya a felelős a farkasvakság kialakulásáért.)

Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel!