Zöldséges rétes

2019.09.06

Zöldséges rétes

4 személy részére!

Hozzávalók:

  • 6 lapos réteslap (lehetőleg tartósítószer mentes)
  • kevés olaj
  • 70 dkg vegyes mirelit zöldség, megpárolva


A szószhoz:

  • fél  liternyi szója- vagy magtejföl (recept ITT!)
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál fokhagyma granulátum
  • 2 evőkanál vegamix
  • 2 teáskanál adalékmentes só

Elkészítése:

Főzzünk besamelmártást az utolsó 5 összetevőből, majd keverjük bele a párolt zöldséget.   

    Egy sütőpapíron terítsünk egymásra 2 réteg réteslapot, hogy a tészta erősebb legyen és elbírja a tölteléket, kenjük meg vékonyan olajjal. 

Púpozzuk a lap hosszabbik oldalának közepére a töltelék 1/3 részét, tekerjük fel, majd tegyük a vékonyan kiolajozott tepsibe. Végezzük el a műveletsort még kétszer a többi réteslappal. 

180 fokon süssük meg a rétest pirulásig, kb. 25-30 perc alatt.


TIPP:

Drága párolóedények helyett 1-2 ezer forintért vehetünk ún. párolószűrőt a háztartási szaküzletekben. 

Ez a rozsdamentes acélból készült szűrő egy lyukacsos szirmú virágra hasonlít, amelynek szirmait főzőedényünk átmérőjétől függően nyithatjuk ki jobban vagy kevésbé. 

A talpakon álló szűrőbe tesszük a párolni való zöldséget, vizet olyan magasságig öntsünk az edénybe, amilyen magasak a lábak. 

Így a keletkező gőzben párolódik a zöldségünk.

 Ha mégis a hagyományos, vízben történő párolás mellett döntünk, kevés vízben, inkább utána öntögetéssel tegyük, így kevesebb vitamint veszítünk a főzőlé leöntésekor. 

Ebben a receptben a magtejföl készítésekor víz helyett használhatjuk a zöldségek főzőlevét, így a vitamin egy részét megőrizhetjük


Jó étvágyat hozzá!