Pástétomok, vajpótlók

 

A babfélék esetében ugyanazokat az előkészítő munkálatokat kell elvégeznünk, mint más hüvelyesek esetében, azaz szükséges a bő vízben történő, legalább 12 órás áztatás, azt követően a kb. egy-másfél órás főzés. Az első főzőlevet itt is lecserélhetjük, a második lébe tegyük a fűszereket és a sót. A főzési idő függ a növény fajtájától és tárolásának...

1 csésze főtt csicseriborsó1 csészényi megpárolt sütőtök1 csésze víz
1/2 citrom leve3-4 evőkanál olívaolaj lehet (napraforgó is)1 evőkanál szárított lestyán1-2 teáskanál (ízlés szerint) adalékmentes tiszta só

Zakuszka 

2018.08.05

1 db padlizsán
1 dl paradicsomlé (házi készítésű a legjobb)
1-2 db paradicsompaprika, (lehet kápia is)
1 nagy fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma2 teáskanál adalék mentes só1 dl olaj

1 darab padlizsán
1/2 dl olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 közepes nagyságú főtt burgonya
1 kis fej hagyma
1/2 teáskanál őrölt mustármag
1 teáskanál adalékmentes só
1 mokkáskanál borsikafű,
Víz, szükség szerint

Spárgakrém

2018.06.21

1 csomag zöld spárga (megtisztítva, de nem feldarabolva)
3 közepes szál sárgarépa
1 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
20 dkg zöldbab
1/2 citrom leve
1 liter víz

1/2 csésze köles2 csésze víz1/3 csésze kókuszreszelék
1/3 csésze főtt sárgarépa
1/2 teáskanál adalék mentes só
2 evőkanál sörélesztő pehely
Szükség szerint még víz10 cm hosszú póréhagyma felkockázva

Aminosav-összetétele rendkívül kedvező. 100 g csicseriborsó ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 100 g bárány-, borjú- vagy kacsahús
Nagyon kevés kalóriát tartalmaz, mely nagy előnyt jelent a diétás étrendek összeállításánál.

Egy kis ízelítő a zöldséges főételekből:

25 dkg csiperke gomba (lehet fehér, vagy barna)
1 fej hagyma
Fűszerek: Só, bors, paprika, vegamix*

Manapság annyi diéta kering már a köztudatban, hogy fogalmunk sincs, melyik a nekünk való.

Mióta az 1970-es években széles körben elterjedt a feldolgozott ételek fogyasztása, az ellenőrző hatóságok egyszerűen nem törődnek az adalékanyagok viselkedésre gyakorolt hatásával. Ez 2008 áprilisában változott meg drámai módon, amikor az angol élelmiszer vizsgáló hatóságok hat mesterséges színezék használatának önkéntes korlátozását javasolták,...